Največji trik urbanega vrtnarstva je, kako na najmanjšem prostoru pridobiti čim več obdelovalne površine. Ker ne gre v širino, se urbane vrtne gredice širijo v višino. Pa naj bo to po stenah v obliki sofisticiranih stenskih vrtov ali pa preprostih žepkov iz filca. Ali pa se na prostor, ki je primeren za vrt, postavi lesena konstrukcija, ki bo zagotovila dovolj površine za mini vrt. Oblikovalskih rešitev je kar nekaj.

Inovativna rešitev je denimo projekt Aker. Na njihovem portalu lahko kupite različne načrte in materiale za različne oblike lesenih urbanih vrtov. Pa ne le vrtov, tudi mini kokošnjaka ali kompostnika. Za vse načrte je značilno, da za njihovo gradnjo ne potrebujete orodja, temveč jih preprosto sestavite. Med najnovejšimi oblikami je vertikalni vrtiček, ki se prisloni na steno, ali pa kvadratni večnadstropni vrt. V višino gre tudi vrtna lestev Jörga Brachmanna, ki jo je oblikoval za Urbanature. Navdih je dobil pri starih lesenih sušilnikih za perilo, le da jih je postavil vertikalno v obliko lestve. Vrtna lestev je še posebno primerna za balkone, saj dejansko zavzame malo prostora. Poleg tega jo lahko po koncu vrtne sezone preprosto zložimo in pospravimo do prihodnje pomladi.

Slovenski piramidni vrt

Svoj prispevek k lesenim urbanim vrtovom smo dali tudi Slovenci. Piramidni vrt BiViTo triglav so razvili v družinskem podjetju DP Sistemi iz Kamnika. Bioinovativen vrt za urbana okolja je nastal iz njihove lastne potrebe po ekološki pridelavi vrtnin. Izkazalo se je, da so v urbanih središčih obdelovalne površine omejene ali pa odročne. Zato njihova lesena konstrukcija omogoča boljšo izrabo majhnega prostora, pa naj bo to terasa ali balkon, saj zasede le 0,6 kvadratnega metra, a hkrati ponuja 1,32 kvadratna metra obdelovalne površine. To naj bi bilo nekako toliko, kot je velika povprečna vrtna gredica. Lahko se zasadi bodisi z zelenjavo ali cvetlicami. Vrt je v celoti izdelan iz lesa, za njegovo sestavo ni potrebna uporaba orodja. Ker je narejen tako, da je na ravni dosega rok, je primeren za starejše ljudi, ki se težko sklanjajo, obdelava gredic na treh ravneh pa je dosegljiva tudi ljudem na vozičku. Prav koncept osebnega vrta je ena najnovejših tendenc urbanega vrtnarstva, zato so piramidni ali vertikalni mini vrtovi vse bolj priljubljeni.