Poletje velja za glavno sezono obiskov v gore, kljub temu pa so gorski reševalci v letošnjem letu morali posredovati že 95-krat. Žal je v tem obdobju v gorah umrlo že deset ljudi. In čeprav v zgodbah, povezanih z varnostjo v gorah, pogosto slišimo predvsem o nepripravljenih hribolazcih, ki se v visokogorje podajajo tudi v natikačih ali sandalih, si našo pozornost zaslužijo tudi pogumni gorski reševalci.

Verjetno je mnogim neznano, da so vrhunski strokovnjaki, ki nam prihitijo na pomoč, če se nam v gorah zgodi nesreča, pravzaprav prostovoljke in prostovoljci. Poleg izobraževanj in usposabljanj svoj čas, vse dni v letu, namenjajo pripravljenosti in reševanju tujih življenj, pri čemer še posebej v nevarnih vremenskih razmerah ogrožajo tudi svojo varnost. Njihovo plat zgodbe predstavi kratki film o delu gorskih reševalcev, ki nas spomni, da imajo tudi oni doma družine in da tudi njihovi najbližji nestrpno čakajo njihovo varno vrnitev, ko nam priskočijo na pomoč.

Film so posneli jeseni na grebenu Velike Mojstrovke (2366 m) v Julijskih Alpah in je delo produkcijske ekipe Freeapproved. Posnetki naj bodo kot opomin, da nesreča nikoli ne počiva in da se moramo na odhod v gore primerno pripraviti in opremiti.