Le malo so se polegle strasti po zadnji dirki v Mugellu, že bo na sporedu nova dirka motociklističnega svetovnega prvenstva, to pot v Barceloni, torej na domačih tleh Jorgeja Lorenza in Marca Marqueza ali Danija Pedrose. Glede na vse dogajanje lahko pričakujemo ponovno veliko dogajanja na stezi.

Trenutno je Yamaha tisto merilo, po katerem se morajo meriti vsa preostali moštva in dirkači, pri čemer ima predvsem Jorge Lorenzo tudi nekaj več sreče. Španec bo tako ta konec tedna lovil tretjo zaporedno zmago, medtem ko bo Valentino Rossi skušal popraviti vtis s precej kadeče se dirke v Mugellu. Šal na njegov račun po tisti dirki ni manjkalo. Ena med njimi je bila, da namreč navijači niso vedeli, ali njegovo yamaho poganja motor z notranjim izgorevanjem ali parni stroj. Težavo na obeh pogonskih agregatih naj bi sicer povzročila napaka na elektroniki. No, to je preteklost, tekmeci bodo morali tudi v Barceloni resno računati z Rossijem: »Vem, da sem hiter, čeprav mi je še kako žal za izgubljeno priložnostjo v Mugellu. Zdaj moramo v Barceloni takoj napasti z vsem orožjem, od prvega kroga dalje bomo delali zelo osredotočeno, prav nič ne smemo prepustiti naključju.« Jorge Lorenzo pa se bo dirke v domači Španiji lotil s precej več dobre volje: »Še vedno uživam ob misli na uspeh v Mugellu. Vem, da mi je šlo takrat na roko veliko stvari, kar pa ne zmanjšuje pomembnosti novih točk. To je bila zelo pomembna dirka za svetovno prvenstvo. Barcelona pa zame tako ali tako predstavlja poseben dogodek. Nadvse mi je všeč steza, dolgo sem živel v tem mestu, tukaj se počutim kot doma.« In glede na minule uspehe tukaj mu lahko verjamemo, saj je bil njegov najslabši rezultat četrto mesto leta 2014.

Nekdanji dirkač Randy Mamola pa je zdaj prilil malce olja na ogenj strasti, ki se vseeno niso še povsem polegle. Američan je dejal, da je bilo v Mugellu več kot očitno, da sta si Rossi in njegov bodoči ekipni tovariš Maverick Vinales pomagala na treningih in v kvalifikacijah: »A takega prijateljstva bo lahko zelo hitro konec, ker si bosta drugo leto delila isto garažo in če bo Vinales res tako hiter, kot napoveduje, Rossi tega ne bo mirno gledal,« opozarja Mamola.

Motociklistični konec tedna v Barcelonije včeraj zaznamoval tragičen dogodek. Zaradi posledic hudega padca na drugem treningu je v bolnišnici umrl španski dirkač razreda moto2 Luis Salom. Nesrečni dirkač je po 20 minutah treninga padel v 12. zavoju. Vsa medicinska pomoč je bila zaman, 24-letni dirkač, ki je bil deseti v skupnem seštevku SP, je kljub nujni operaciji malo pred 17. uro umrl v bolnišnici General de Catalunya v Barceloni.