»Z inkubatorjem je podobno kot z zdravili. Če jih človek ne potrebuje, jih ne pogreša, vendar morajo biti na razpolago za primer, da jih potrebujemo,« je včeraj razmišljal Kristian Klarič, obiskovalec kranjske porodnišnice. Medtem ko je pred porodno sobo čakal, da bo prisostvoval rojstvu svojega drugega otroka, so se nadstropje višje veselili predaje čeka za 4000 evrov, ki bo pomagal pri nakupu novega inkubatorja za bodoče kranjske novorojenčke. Inkubator sicer stane med 10 in 12 tisočaki, za podarjeni znesek pa so poskrbeli otroci iz vrtcev, z osnovnih in srednjih šol ter fakultet, ki so en mesec zbirali odpadne plastenke. To so počeli v več kot 180 izobraževalnih ustanovah, pomagali so jim v lokalnih društvih, podjetjih, skupaj so zbrali kar 17 ton odpadnih plastenk.

Odločilna sta sloves in opremljenost

»Zelo pomembno je, kakšen sloves ima porodnišnica,« nam je zaupal Klarič. Dodal je: »Sem spada tudi njena opremljenost.« Tako sta včeraj s partnerico kljub dejstvu, da živita v Ljubljani, že drugo rojstvo pričakovala v kranjski porodnišnici. Za to je poskrbel dober glas, ki se širi o tej ustanovi in ki je Klaričevi partnerici dobro znan, saj je včasih živela v Kranju. »Tudi pri meni izbira porodnišnice ni bila naključna,« nam je napol v šali zaupala Eva Žgavec iz bližnjih Čirč in nam predstavila komaj en dan starega sina Izaka, prav tako drugega otroka, ki ga je rodila v Kranju. Kadar ni na porodniškem dopustu, namreč v tej porodnišnici opravlja delo babice. »Pomagala sem pri 148 porodih,« je ponosno dodala.

V kranjski porodnišnici, kjer se je tokrat za novo leto rodil prvi dojenček v Sloveniji, na svet prijoka med 1500 in 1600 novorojenčkov na leto, nam je zaupala direktorica porodnišnice Andreja Cerkvenik Škafar. Do deset odstotkov novorojenčkov takoj po rojstvu potrebuje inkubator, je dodala. »Tako se bodo lahko počutili varno in dobro v prvih urah življenja. Moramo jim omogočiti kakovostno obravnavo, da bodo zrasli v odgovorne državljane,« je prepričana.

Zmagovalni šoli pomagajo krajani

Kot odgovorni državljani pa so se izkazali tudi otroci in drugi, ki so v akciji zbiranja odpadnih plastenk Jaz, ti, mi za Slovenijo zbrali okoli 17 ton oziroma 425.000 plastenk. »Sodelovalo je več kot 190 izobraževalnih ustanov,« je poudarila pobudnica akcije Jelena Jerin iz Društva Tandem Zagorje, k podarjenemu znesku pa so prispevali tudi donatorji. Čeprav gre za pomoč novorojenčkom, pa ima akcija tudi ekološki pridih. »Sodelujoče otroke želimo ozavestiti, da morajo skrbeti za svoje okolje. Če ne bodo tega počeli oni, ne bo nihče. Ugotovili smo, da so otroci zelo dobri učenci in hkrati naši najboljši učitelji.«

Največ plastenk na učenca, več kot osem kilogramov na posameznika, so zbrali v prekmurski osnovni šoli Kobilje, ki jo obiskuje le 38 učencev. »Že nekaj let smo zelo uspešni in zmagujemo v mnogih akcijah zbiranja odpadnega materiala,« sta učence pohvalila ravnateljica Milena Ivanuša in hišnik Uroš Bukovec. »Vse kaže, da se je zbiranje in ločevanje odpadkov že dodobra usidralo v miselnost naših učencev.« Posebnega recepta za zmagovito zbiranje odpadkov nimajo, pravita. Priznavata pa, da v tako majhnem kraju vsi radi sodelujejo z učenci in včasih pri tem, kdo jim bo zagotovil več materiala, krajani med seboj celo tekmujejo.