»Nisem verjel niti sam, da je to še mogoče. Med tednom sem mislil, da je že vse izgubljeno, a vseeno vedel, da Gira še konec. Šele ko je uradni povezovalec na Sant'Anna štel sekunde zaostanka za Estebana Chavesa, sem verjel,« je Vincenzo Nibali, 31-letni Sicilijanec, šele na cilju sobotne predzadnje etape 99. izvedbe Gira dojel razsežnosti preobrata, da se je v nedeljo drugič pripeljal v rožnati na cilj v Torino. O razsežnostih največ pove statistika. Le še leta 1913 so se prav tako v štirih zadnjih etapah trije zamenjali v vodstvu. Predzadnji dan zmagovalec ni oblekel majice že od leta 2000. Ob tem je drugič v zgodovini Gira kar osem kolesarjev nosilo rožnato majico, Primož Roglič pa se je vpisal med petnajst zmagovalcev etap.

Zagotovo je bila 99. izvedba tudi najbolj slovensko obarvana doslej. Primož Roglič, Luka Mezgec, Grega Bole in Matej Mohorič so kot člani ekip ostali na pragu raja. Kot Jan Oblak v nogometni ligi prvakov. Ekipa LottoNl-Jumbo je prišla na Giro z eno šibkejših zasedb na papirju. Za Stevena Kruijswijka se je zdelo, da je premočan, da bi lahko izgubil triminutno prednost, a padec s prelaza Agnelli, zlomljeno rebro in v tistih trenutkih brez asistence pomočnikov – tudi Primož Roglič ni mogel pomagati in Nizozemec je kot tragična osebnost končal – četrti. »Borili smo se do konca, a se žal ni izšlo,« je potožil Primož Roglič. Kruijswijk je človeško sprejel lekcijo, da je na Giru pomembno ostati tudi – na kolesu. Ključno za zmago Nibalija je bila predvsem ekipna moč Astane. Pomočniki Scarponi, Fuglsang in Kangert so demonstrirali pomen ekipe in lekcijo ekipnega športa. »Celotna ekipa je bila veličastna. Moral bi jim postaviti spomenik,« je Nibali hvalil vodonosce Astane. V spremljevalni ekipi je bil tudi Slovenec Aleš Murn.

»Darila« Kruijswijka ni uspelo unovčiti niti Mezgečevemu kolegu Estebanu Chavesu. Brutalna sobotna etapa (134 km, 4300 m višinske razlike) je imela le kakšen kilometer klanca preveč. Luka Mezgec je po predčasnem slovesu zaradi poškodbe zapestja moral zaključek spremljati od doma. »Seveda sem bil tudi sam z mislimi tam. Pred televizijskim sprejemnikom nisem zamudil niti minute. Nibali je bil najmočnejši. To mu priznajo vsi. V velikem slogu je vstal od mrtvih in se vrnil. Škoda seveda za Chavesa in Orico. Drugo mesto je še vedno vrhunski dosežek. Chaves je pri 26 letih dokazal, da ima sijajno prihodnost. Njegova osebnost zagotavlja, da bo velik šampion,« je Luka Mezgec že po operaciji delil komplimente mlademu Kolumbijcu, ki mu je bil v veliko oporo v vseh ravninskih etapah.

Tudi pomoč Grega Boleta kapetanu Damianu Cunegu ni bila dovolj, da bi mu uspelo obdržati majico najboljšega hribolazca, ki je bila za malo italijansko ekipo Nippo Vini Fantini zlata vredna. Odnesel jo je Mikel Nieve (Sky), lani drugi Po Sloveniji. »Škoda. V soboto nismo mogli storiti prav nič, da bi bil Cunego v begu, kjer so se delile točke na prelazih. V petek smo naredili vse, a je bil Cunego preveč 'prazen' energije,« je opisal Grega Bole, ki je bil v zaključnih dneh že tako utrujen, da srčni utrip sploh ni šel čez 150 udarcev na minuto.

Matej Mohorič je do zadnjega metra v Torinu upal, da bo njegov trud v sprinterskem vlaku Sacha Modola prinesel zmago Lampreju. Giacomo Nizzolo, prvi sprinter Gira, je zadnje metre zaprl pot Modolu in bil zaradi tega kaznovan. »Modolo je bil v cilju upravičeno zelo jezen. Na posnetku se je lepo videlo, kdo je bil najhitrejši. Cela ekipa je opravila odlično delo. Ni pa to konec sveta. Giro je bil nepredvidljiv. Na koncu je Nibali dokazal, da ne gre ob neuspehu puške vreči v koruzo in odnehati. Občudovanja vredno,« je spoznanje vzel mladi novinec Matej Mohorič.

Izidi, sobota: 1. Taaramae (Est, Katjuša) 4,22:43, 6. Nibali (Ita, Astana) + 6:44, 7. Valverde (Špa, Movistar) + 6:57, 13. Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) + 8:13, 14. Chaves (Kol, Orica) + 8:20, 31. Roglič (LottoNl) + 15:35, 124. Mohorič + 45:06, 137. Bole isti čas, nedelja: 1. Arndt (Nem, Giant), 2. Trentin (Etixx), 3. Modolo (Ita, Lampre) 3,48:18, 28. Bole, 55. Mohorič, 118. Roglič vsi isti čas, skupno: 1. Nibali 88,32:49, 2. Chaves + 0:52, 3. Valverde + 1:17, 4. Kruijswijk + 1:50, 58. Roglič + 2,43:25, 99. Mohorič + 3,49:14, 136. Bole + 4,32:04.