Atletico Madrid v izločilnih bojih lige prvakov ni nadigral Barcelone in Bayerna, a si je vseeno zagotovil nastop v velikem finalu, kjer je proti mestnemu tekmecu klonil po boljši igri. V Milanu je sreča poljubila Real Madrid, ki se je po enajstmetrovkah veselil svoje enajste evropske zvezdice. Kraljevi klub je tako še utrdil primat na evropskem prizorišču in se po letu dni premora vrnil na prestol.

Real je klub Zidanovega življenja

Dan po velikem zmagoslavju je znova oživel madridski trg Cibeles, kjer Real proslavlja svoje največje lovorike. Več kot 30.000 navijačev je navdušeno pozdravilo nove evropske šampione s trenerjem Zinedinom Zidanom na čelu. Zgodba nekdaj sijajnega nogometaša je prav posebna, saj je sezono začel v tretji ligi. Ko je Real zabredel v rezultatsko krizo, je na začetku januarja zamenjal Rafaela Beniteza in po manj kot pol leta postal evropski prvak. Predsednik kluba Florentino Perez je že dejal, da ima popolnoma zaupanje v Zidana, ki se mu pogodba izteče leta 2018.

»Presrečen sem. Rad bi užival v trenutkih zmagoslavja. Carlo Ancelotti mi je nekoč rekel: 'Ko boš kot trener osvojil ligo prvakov, boš spoznal posebne občutke.' Predsedniku sem se že zahvalil, da mi je ponudil priložnost. Real Madrid je klub mojega življenja,« je povedal Zinedine Zidane. Mimogrede, Real Madrid je od ustanovitve sodobne različice lige prvakov od leta 1992 dobil vseh pet finalnih nastopov (1998, 2000, 2002, 2014 in 2016). V finalu je večkrat igral le Milan, a je bil s po tremi zmagami in porazi le polovično uspešen.

Madridski finale je postal razburljiv šele v drugem polčasu. Atletico je pritisnil po zaostanku z 0:1, ko so sodniki spregledali nedovoljeni položaj Realovega kapetana Sergia Ramosa, ki je iz bližine matiral slovenskega reprezentanta Jana Oblaka. To je bil po letu 2014 zanj že drugi evropski finale v karieri, oba pa je izgubil po streljanju enajstmetrovk. Na tekmi je zbral sedem obramb in bil na izvrstni poti, da postane veliki junak finala. V loteriji enajstmetrovk je prevečkrat nerodno obstal na mestu, Real pa je vseh pet strelov poslal v njegov levi kot. Slovenija tako še naprej ostaja brez zmagovalca lige prvakov, potem ko sta veliko priložnost pred leti zakockala tudi Srečko Katanec in Zlatko Zahović, Atletico pa dobiva vse večji sloves poraženca, saj je izgubil že svoj tretji finale, kar se v zgodovini ni pripetilo še nikomur.

Nogometaši Atletica in njihovi navijači na tribunah San Sira so po tekmi neutolažljivo jokali od razočaranja. »Usoda nas očitno ni hotela na vrhu Evrope. Poraz zelo boli. Žal mi je navijačev, ki so zapravili veliko denarja, da so pripotovali v Milano in kupili vstopnico. Po dveh izgubljenih finalih je napočil trenutek, ko bom moral razmisliti o svoji prihodnosti. Čutim se odgovornega za poraz,« je skrušeno dejal Atleticov trener Diego Simeone, ki je moral v finalu zaukazati napadalnejšo taktiko kot običajno. Realova obramba je bila sploh v drugem polčasu pod velikim pritiskom. Najprej je iz enajstih metrov vratnico zadel Antoine Griezmann, podaljšek pa je izsilil Yannick Carrasco. Ko je Juanfran v četrti seriji najstrožjih kazni žogo poslal v okvir vrat, za Atletico ni bilo več rešitve. Vitrina manj slovitega madridskega kluba je v tej sezoni znova ostala prazna, čeprav je Atletico tudi v španskem prvenstvu skoraj do zadnjega kroga dihal za vrat Barceloni.

Ronaldo je vedel, da bo odločil

Prvi zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo se v finalu ni pretirano naigral, a vseeno odločil zmagovalca. Po koncu podaljška se je sam ponudil za izvajalca odločilne enajstmetrovke. »Vedel sem, da bom zadel. Bil sem zelo miren in samozavesten. Že v sedmi sezoni zapored sem dosegel več kot 50 golov, kar ni uspelo še nikomur,« je rekel Cristiano Ronaldo. To je zanj že tretja liga prvakov, ki ga uvršča med osrednje kandidate za dobitnika naslednje zlate žoge. Njegova glavna konkurenta bosta najverjetneje Luis Suarez in Lionel Messi, morda bodo odločali tudi dosežki na prihajajočem evropskem prvenstvu v Franciji.

Kot kaže, bo Ronaldo podaljšal pogodbo z Realom vse do leta 2021, kar bi pomenilo, da bi v Madridu sklenil kariero. »Ronaldo je eden od stebrov kluba, zato želim, da ostane v Realu vse življenje,« je izjavil predsednik Perez. Portugalec je s šestnajstimi goli postal najboljši strelec letošnje izvedbe lige prvakov, potem ko je večino zadetkov dosegel proti manj zvenečim ekipam, kot so Malmö (6), Šahtar (5) in Wolfsburg (3).