Orodjarstvo Gorjak, družinsko podjetje iz Rač, ki je v zadnjih dveh letih preraslo v srednje veliko podjetje, s čimer so prišli tudi izzivi, ki jih prinese hitra rast tako po obsegu proizvodnje kot po številu zaposlenih, je lani postalo neposredni razvojni dobavitelj za BMW.

Zdaj si BMW želi z njimi še poglobiti sodelovanje in ga razširiti, kar pa za podjetje, ki je specializirano za konstruiranje in izdelavo orodij predvsem za avtomobilsko industrijo, pomeni velik korak, ki pa bo s seboj prinesel tudi nujno prostorsko širitev proizvodnje.

Podjetje, ki v 80 odstotkih izdeluje orodja za tlačno litje aluminija, tudi brizgalna orodja in orodja za vse vrste odlitkov, je leto 2015 končalo s 3,9 milijona evrov prihodkov od prodaje. To pomeni glede na predhodno leto nekaj več kot 20-odstotno rast, za letošnje leto pa Marko Gorjak, namestnik direktorja, napoveduje načrtno nekoliko bolj zadržano rast.

»Povpraševanje avtomobilske industrije v Evropi je veliko, saj vse pomembne avtomobilske znamke hitijo s pripravo novih modelov, ki večinoma nastajajo celo v treh različicah, na dizel ali bencin, hibrid različica oziroma samo na električni pogon. Trend zelene tehnologije poganja torej tudi avtomobilsko industrijo, zato nam orodjarjem še dolgo ne bo zmanjkalo dela. Ker naročniki potrebujejo orodja v vse krajšem času, so za kakovostno izdelano orodje pripravljeni plačati občutno več, kot bi sicer, samo da ga dobijo čim prej,« pojasnjuje Marko Gorjak.

Z BMW se trenutno pogajajo za kar osem novih projektov, kar bi za njih pomenilo velik zalogaj, tako organizacijsko kot finančno. »Proizvodno halo bomo morali do začetka prihodnjega leta povečati vsaj za 500 kvadratnih metrov, torej s sedanjih 1500 kvadratnih metrov na več kot 2000, in zagotoviti nove stroje za izdelavo orodij. Trenutno lahko izdelujemo orodja do teže 12 ton, medtem ko so potrebe, ki jih zaznavamo na trgu, precej večje, vse tam do 65 ton. Za zdaj ostajamo v segmentu manjših orodij,« pojasnjuje Gorjak, ki v podjetju skrbi za ključne stranke in razvoj. Trenutno si prizadevajo dobiti vire za investicijo, ki jo ocenjujejo na okoli 1,2 milijona evrov, povečano mesečno povpraševanje pa je povečalo tudi pritisk na obratni kapital.

»Ker je vsa orodjarska industrija trenutno zelo zasedena, je pomanjkanje ustreznih kadrov še bolj izrazito kot v preteklosti,« je poudaril Gorjak in priznal, da se podjetja tudi med seboj pulijo za strokovnjake in dobre proizvodne delavce.

Podjetje, ki je bilo dvakrat nominirano za gazelo dravsko-pomurske regije, ima v svoji sredini že 65 sodelavcev, ki delajo v dveh izmenah. Letos povečanja števila zaposlenih v proizvodnji ne načrtujejo, bodo pa zaposlili nekaj inženirjev na področju konstruiranja ter sodelavce na področju projektnega vodenja in vzdrževanja strojev.