Za uvod v praznik češenj so se Brici te dni predstavili v Celovcu in Beljaku, v Brdih pa pripravili pohode po Poti miru in z igralci Ene žlahtne štorije ter seveda pokušino sladkih sadežev ter žlahtne kapljice.

Že prihodnji konec tedna se obeta eden izmed vrhuncev letošnjih prireditev ob prazniku češenj, kolesarski maraton Junaki vinogradov, kjer pričakujejo več kot tisoč kolesarjev. Sledili bodo dnevi odprtih kleti, tradicionalna povorka na Dobrovem in tudi poroka, ko se bosta vzela in si zvestobo po starih običajih obljubila »noviča in novič«.

Zgodnjim sortam zagodlo vreme

Medtem ko je bila lani nadpovprečna letina, jo je letos predvsem zgodnjim sortam zagodlo vreme. Nekje je pridelek manjši celo za polovico. Najbolj prizadete so napoleonke, ki jih je v Brdih največ. Briški pridelovalci sadja pa se po tradiciji spopadajo tudi s preprodajalci češenj. Zanimivo je, da se s tem ukvarja tudi nekaj pravih Bricev, ki brez sramu kupujejo češnje v Veroni ali od španskih preprodajalcev, te pa potem kot briške prodajajo po tržnicah v Sloveniji in celo v Brdih. Za italijanske in španske češnje prekupčevalci odštejejo največ do dva evra za kilogram, pri nas pa jih prodajajo po pet in več evrov.

»Poznamo te ljudi, vsaj deset jih je, in tudi inšpektorji vedo zanje, toda nihče ne ukrepa. V našem društvu, ki združuje 85 briških pridelovalcev sadja, pa smo nemočni. Prav z namenom, da bi preprečili to slabo reklamo, smo že pred petimi leti ustanovili društvo. Večkrat smo bili na ministrstvu za kmetijstvo, večkrat smo spregovorili o problemu prekupčevanja, toda napredka ni,« je povedal Radovan Jelina, predsednik združenja briških sadjarjev, in zagotovil, da ob dogodkih, povezanih s praznovanjem češenj, ne bo stojnic z italijanskimi ali španskimi češnjami.

Na stojnicah samo briške češnje

»Lahko zagotovim, da bodo naši člani prodajali samo briško sadje, ki bo na primeren način tudi označeno. Cena češenj se bo vrtela med pet in šest evri za kilogram.«

V Goriških brdih imajo češnjeve nasade na več kot 100 hektarjih površin. Izstopata dva sadjarja, Jordan Drnovšček in Aleksij Mavrič, ki imata več kot tisoč češnjevih dreves. Drugi jih imajo manj. »Na naši kmetiji imamo 600 češnjevih dreves. Ukvarjamo se s sadjarstvom in prodajamo izključno domače sadje,« je povedal Radovan Jelina, ki češnje največ prodaja doma in na tolminski ter kranjskogorski tržnici.