Organizatorja največjega slovenskega vinsko-kulinarično-zabavnega festivala Izbor, dolgoletni vodja Rock Otočca in nekdanji poslanec Franci Kek ter kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Zemono), sta letos malce spustila zavoro in se zatekla k receptu »manj je več«. Tako bo v šentrupertski Deželi kozolcev, na idilični lokaciji muzeja na prostem, letos nekoliko manj kuharjev in vinarjev, a po drugi strani naj bi obiskovalci dobili natančno tisto, za kar so plačali, in to brez neugodnega drenjanja na stojnicah. Daljši bo edinole čas trajanja festivala – dogajalo se bo od poldneva do 2. ure zjutraj. Tako kot lani bodo na festivalu največ pozornosti zbujali nosilci najbolj zaželenih zvezdic v kuharskem svetu.

Trije kuharji z Michelinovimi zvezdicami

Od »gumarjev« bo letos glavna zvezda Oliver Glowig, ki si lasti dve Michelinovi zvezdici. Po eno zvezdico bosta na Dolenjsko posodila Vincenzo Guarino (Castello di Spaltena) iz Toskane in Lino Scarallo (Ristorante Palazzo Petrucci) iz Neaplja. Iz tega južnoitalijanskega mesta bosta tudi dva povratnika – Agostino Malapena (Ristorante Costanzo) in Salvatore Capparelli (Pastisseria Capparelli). V drugo bodo na festivalu gostovali še Hrvatica Marina Gaši (Restavracija Marina iz Novigrada), Bosanca Emir Šljivo in Armin Sabanija iz sarajevske Druge kuće ter Dejan Nišević, ki vodi Ćevap kod Dekija na beograjskem Dorćolu.

Slovenski kuharji prihajajo iz jugovzhodnega dela države: Grega Repovž (Gostilna Repovž) iz Šentjanža, Jure Tomič (Ošterija Debeluh) iz Brežic, Robert Gregorčič (Oštarija) iz Dolenjskih Toplic in Damjan Fink iz ljubljanske Gostilne na gradu, ki pa je prav tako dolenjske gore list.

Zavoljo lanskih izkušenj so letos organizatorji uvedli spremembe v sistemu prehranjevanja. Vstopnice so razdeljene v tri kategorije: najcenejša (22 evrov) prinaša sedemurno pokušnjo vin in uvodno jed, srednja (33 evrov) poleg omenjenega še tri jedi mladih kuharjev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, ki bodo ustvarjali pod mentorstvom Tomaža Kavčiča, z nakupom najdražje vstopnice (66 evrov) pa si obiskovalec zagotovi še 12 jedi vrhunskih kuharskih mojstrov, vključno z michelinarji. »Vsak obiskovalec bo prejel poseben kartonček in ustrezno število kuponov s posamično označenimi jedmi, kuharski mojstri pa bodo pripravili natančno določeno število porcij, tako da bodo gostje zares dobili tisto, po kar so prišli,« je zagotovil Kek.

Najdražje vstopnice skoraj pošle

Slaba novica za sladokusce je ta, da so najdražje vstopnice – teh je bilo na voljo le 250 – skoraj pošle. Dobra novica pa je, da bo poleg hrane, ki pripada obiskovalcem glede na vstopnico, ves čas prireditve na voljo pestra ponudba plačljivih jedi (od mesa Kralja žara do vegetarijanske in veganske ponudbe Organic garden) in četa neusahljivih vinarjev. Slovenskih bo, kot rečeno, malo manj kot lani, spet pa bodo glavno vlogo igrali Primorci oziroma Brici z Movio, Edijem Simčičem in Ščurkom na čelu. Bo pa zato več tujih vinarjev, med katerimi bo glavna zvezda nedvomno (Beograjčanka) Marina Cvetić s svojo kletjo Masciarelli iz vinske regije Abruzzo. Zamejce bo predstavljal Franco Terpin (Collio), iz Italije pa bo na voljo še prosecco iz vinske kleti Astoria. Avstrijce bodo zastopali Polz, Skoff in Tement, od južnih sosedov pa bodo točili Matošević, Kabola, Trapan in Zdjelarević. Osebno ali prek distributerjev bodo na pokušnjo tudi vina iz Španije, Avstralije in Makedonije. Na prireditev, ki bo ob vsakem vremenu, bodo vozili avtobusi iz Ljubljane (in nazaj), iz Novega mesta pa bo na voljo brezplačen prevoz z vlakom.