Slovenski plavalci in plavalke so na evropskem prvenstvu v Londonu dosegli devet finalnih uvrstitev. Junaka odprave sta bila 20-letni Peter John Stevens, ki je v soboto na 50 prsno zasedel drugo mesto, in Tjaša Oder, tretja najhitrejša Evropejka na 800 prosto.

Peter John Stevens je na svoj izjemni talent opozoril pred tremi leti, ko je v Dubaju postal svetovni prvak. V Londonu ga je svetovna konkurenca spoznala po izjemnem startu, v katerem je od tekmecev boljši za več kot meter. Na vprašanje, kje se skriva skrivnost njegovega starta, je odgovoril, da ne ve natančno, da pa je očitno nadarjen za to prvino. V finalu na 50 prsno je s časom 27,09 zaostal le za domačinom Adamom Peatyjem (26,66), tretji pa je bil še en Britanec, in sicer Ross Murdoch (27,31). V finalu je nastopil tudi Damir Dugonjić, ki je s časom 27,56 zasedel šesto mesto in na 50 prsno ni ubranil dveh kolajn z evropskih prvenstev v preteklosti.

»Končno sem dobro odplaval tudi zadnjih 15 metrov in po dveh letih spet nekaj dosegel. Priznam, da na koncu nisem gledal Peatyja, da se ne bi zmedel, in res sem odlično odplaval vso razdaljo, morda bi lahko še nekoliko bolje prišel v cilj, a bilo je odlično. Učil sem se iz starta v start, napredoval rezultatsko in v vodi sem v zadnjem startu ostal velik in dolg ter si priboril kolajno,« je kipel od navdušenja Peter John Stevens, ki si je za naslednji cilj zadal dober nastop na državnem prvenstvu v Kranju, kjer si želi izpolniti normo A za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

»Dal sem vse od sebe in užival. Tekmoval sem, a enostavno nimam take hitrosti kot lani ali predlani. Šport je pač tak, da včasih gre, včasih ne, a pred mano so olimpijske igre in upam, da bom tam pravi,« je svoj nastop ocenil Damir Dugonjić, ki je London zapustil brez osvojene kolajne. Izkušeni Korošec je o novem slovenskem plavalnem junaku Petru Johnu Stevensu povedal: »Že nekaj časa kaže izjemne rezultate in vesel sem, da je, če me kdo prehiti, to tekmovalec iz Slovenije. Iz srca mu čestitam. Res je plaval super.«

Tjaša Oder je z novim državnim rekordom 16:08,67 na 1500 prosto osvojila četrto mesto. V finalu je nastopila tudi Gaja Natlačen in s časom 16:26,08 končala na osmem mestu. Zmagala je Madžarka Boglarka Kapas. Tjaša Oder, Gaja Natlačen in Nika Karlina Petrič so včeraj v dopoldanskem sporedu na 400 prosto zasedle 17., 22. in 25. mesto. Popoldan je nastopila le še Anja Klinar, ki je s časom 2:09,57 na 200 delfin zasedla šesto mesto. Naslov prvakinje si je priplavala Nemka Franziska Hentke (2:07,23)