Slovenske telovadce in telovadke čaka od 25. maja do 5. junija vrhunec spomladanskega dela sezone, ko se bodo v Švici merili za evropske naslove. Slovenska reprezentanca bo med člani štela sedem ali osem članov. Med njimi bo edina slovenska olimpijka Teja Belak (skupaj s Tjašo Kysselef bosta tekmovali na preskoku), po nekaj letih odsotnosti pa se na največje tekmovanje vrača Adela Šajn, olimpijka iz Pekinga, ki bo tekmovala na parterju.

»V spomladanskem delu sezone se z nobene tekme svetovnega pokala nismo vrnili brez uvrstitve med najboljšo trojico. Imamo torej lepo rezultatsko popotnico, s katero se lahko spogledujemo z dvema finalnima uvrstitvama: Roka Klavore na parterju in Saša Bertonclja na konju z ročaji,« pravi prvi trener moškega dela reprezentance Sebastijan Piletič. »Glavni cilj ženskega dela reprezentance je bil, da se na olimpijske igre uvrsti ena tekmovalka, kar je uspelo Teji Belak. Evropsko prvenstvo bo vmesna postaja. Vse tri telovadke imajo lepo priložnost za odmevne posamične uvrstitve,« pravi ženski reprezentančni selektor Andrej Mavrič. Ženska reprezentanca bo v nasprotju z moško tekmovala tudi med mladinkami.

Teja Belak je plačala visok davek uvrstitve na olimpijske igre, saj je na predolimpijskih kvalifikacijah staknila poškodbo, ki ji otežuje trening in pogled za višjimi uvrstitvami na preskoku. Orodju, na katerem je že bila finalistka na prvenstvih stare celine. Bolj nasmejana hodi okoli Adela Šajn. »Priznam, tudi sama sebe sem že odpisala, da se z gimnastiko ne bom več ukvarjala. A sem bila trmasta. Vrnila sem se, dobro se počutim in komaj čakam na nastop,« pravi Šajnova.

»Če bom v Bernu tekmoval tako dobro kot v zadnjih tednih na tekmah svetovnega pokala, se mi obeta lepa uvrstitev. V Montpellieru sem bil že blizu uvrstitvi v finale. Upam, da mi bo tokrat uspelo,« napoveduje Rok Klavora, medtem ko je Sašo Bertoncelj pri 32 letih našel pravo razmerje med treningom in počitkom, ki mu na konju z ročaji kljub poškodbi komolca omogoča spogledovanje z visokimi uvrstitvam.