Španski nogometni klubi so v zadnjih treh sezonah osvojili vse najodmevnejše mednarodne lovorike, njihova absolutna prevlada pa sploh še ni končana. Potem ko je Sevilla v finalu evropske lige s 3:1 premagala Liverpool, bo veliki zmagovalec lige prvakov prihodnjo soboto znova postalo špansko moštvo – bodisi Real bodisi Atletico.

Sevilla je petič v zadnjih desetih letih osvojila evropsko ligo in postala kraljica tega tekmovanja. To je že tretji zaporedni naslov za Andaluzijce in trenerja Unaia Emeryja, ki se je z dosežkom izenačil z italijanskim strategom Giovannijem Trapattonijem. Sevilla si je z zmagoslavjem v Baslu za nagrado priigrala vstopnico za ligo prvakov, kar pomeni, da bo imela Španija v novi evropski sezoni na najvišji ravni znova rekordnih pet predstavnikov. Impresiven je tudi podatek, da so španski klubi od leta 2000 dobili kar 26 od 51 finalnih večerov v ligi prvakov, evropski ligi in evropskem superpokalu.

Sevilla je v baselskem finalu izgubljala po prvem polčasu, nato pa v nadaljevanju po znanem španskem receptu skrila žogo in se poigrala s slovitim Liverpoolom. »Po izenačenju smo izgubili upanje v slog naše igre. Preveč smo se zapletali in izgubljali nadzor. To sem skušal spremeniti, a je bil šok prevelik,« je priznal trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki se je pritoževal nad kriterijem švedskega sodnika Jonasa Erikssona, ki je spregledal kakšno enajstmetrovko po igranju z roko v kazenskem prostoru Seville.

Andaluzijski trener Unai Emery je vnovič poudaril, da evropska liga ogromno pomeni za Sevillo, obenem pa je dodal, da je klubski cilj kajpada tudi uspešen nastop v ligi prvakov. Še pred koncem letošnje sezone bo Sevilla v nedeljo v finalu španskega kraljevega pokala igrala z Barcelono. »Kako bomo uživali, če bomo osvojili dvojno krono,« je vzhičen Emery. Pokalni finale bo v Madridu na stadionu Atletica, vodstvo španske lige pa je navijačem Barcelone prepovedalo vihranje s katalonskimi zastavami, ki med drugim predstavljajo težnje po neodvisnosti te španske pokrajine. Odločitev je sprožila pravi športno-politični vihar med Madridom in Barcelono, predsednik španske lige Javier Tebas pa je z izjavo, da so katalonske zastave simbol uničenja Španije, le prilil olje na ogenj.