Njegov oče je Jos Verstappen, ki je sredi devetdesetih skupaj z Michaelom Schumacherjem tekmoval v ekipi Benettona. Njegova mama je Sopfie Kumpen, voznica kartinga in dvakratna belgijska državna prvakinja. Tako da sploh ni čudno, da je Max Verstappen voznik formule ena. In to tisti, ki ima od nedelje dalje laskavi naslov najmlajšega zmagovalca dirke formula ena. Na dirki za veliko nagrado Španije v Barceloni je zmagal, star 18 let in 228 dni.

Kmalu po španski zmagi so ga mediji poimenovali mali Senna. Pravzaprav ga je z Brazilcem Ayrtonom Senno že leta 2014 na portalu formula1.com primerjal svetovalec Red Bulla Helmut Marko. Imajo ga za enega najobetavnejših voznikov nove generacije, zunajserijski talent, za bodočo zvezdo formule ena.

Boljši voznik kot oče

Da bi bilo vse skupaj še bolj senzacionalno, se je v medijih pojavil podatek, da je mladi dirkač španski Circuit de Catalunya prvič prevozil šele na petkovem treningu, prej ga je dva dni vozil v simulatorju. Morda je to dokaz, da je za mlado generacijo virtualno enako kot realno.

Verstappen je bil rojen v belgijskem mestu Hasselt, a živi v Breeju. Čeprav ima po materi belgijski potni list, se je odločil, da bo tekmoval za očetovo državo, za Nizozemsko. Verjetno je tako, ker je večino otroštva preživel v mestu Maaseik na nizozemsko-belgijski meji, kjer je tekmoval v kartingu. Čeprav je bila boljša voznica kartinga njegova mama, ga je pri štirih letih v karting posadil njegov oče, ki je sam prvič v kart sedel šele pri osmih letih, ko je po prvem obhajilu v vasi po naključju zaslišal motorje.

»Vedel sem, da je boljši voznik od mene,« je po sinovi zmagi dejal Jos Verstappen, »to vem že zelo dolgo.« Kot njegov učitelj je oče tudi povedal, da je Max že od malega miren in zbran. Kadar je naredil napako, ni kričal ali besnel, temveč zelo mirno analiziral, kje ga je polomil, in se skušal iz napake česa naučiti. Prvič je v kartingu tekmoval pri sedmih letih in od tedaj je vedno zmagoval, v eni sezoni je zmagal celo na vseh dirkah.

Njegova izbranka je Švedinja

Svojo kariero v formuli ena je najavil že s šestnajstimi leti, prvič je v bolid sedel s sedemnajstimi leti, ko ni imel niti še vozniškega dovoljenja za vožnjo po mestnih ulicah, ker je polnoleten postal šele septembra lani. Predvidevamo lahko, da sta ga na treninge in dirke vozila mama in oče. Pravzaprav je njegova mladost izzvala vodilne može FIA, da so spremenili pravilo in sedaj za volan formule ena ne smejo sesti vozniki, mlajši od osemnajst let. Najprej je vozil v ekipi Toro Rosso, pred dobrim tednom so ga vzeli v ekipo Red Bulla, ob čemer je bil Max tako razburjen, da tri dni ni mogel spati. »Kar zadeva mene, sem svoje delo opravil. Maxa sem usmeril v pravo smer, da je s pravimi ljudmi pravi trenutek,« pravi oče Jos. Mama Sophie pa je ob sinovi zmagi na twitterju zapisala le, da je ponosna in v solzah sreče.

Čeprav vsi slavijo njegovo mirnost in predanost, ne gre pozabiti, da je Max Verstappen vendarle osemnajstletnik. Tako je sredi januarja za zabavo formulo ena vozil po snegu, z verigami na gumah. Naj bo kot najstnik še tako navdušen nad potovanjem okoli zemlje v petih dneh ali nad zimskim soncem v Bahrajnu, je tudi na svojih medmrežnih računih izjemno resen. Navdušuje se denimo nad svojim osebnim trenerjem Jacobom Alikerjem, ker je ta prej treniral ragbiste, sedaj pa trenira njegove vratne mišice. In seveda je neizmerno hvaležen svojemu očetu, ki ga je še do pred kratkim spremljal na vseh potovanjih. Ne skriva pa niti svojega dekleta, 22-letne švedske voznice Mikaele Ahlin-Kottulinsky, za katero je zapisal, da ga, odkar sta se spoznala, razveseljuje z nasmehi.