Lepa trata je cilj vsakega ljubitelja vrta, kako do nje, pa je precejšen izziv. Na vzdrževani trati se pogosto pojavijo gola mesta in posamezne vrzeli, še hitreje in pogosteje pa na močno obremenjenih tratah. Predvsem tam, kjer se redno igrajo otroci in po možnosti svojo malo potrebo redno opravljajo štirinožni hišni ljubljenčki. Spremembe na travi so vidne tudi na robovih trat in na tratah, ki so izpostavljene močnemu soncu ali globoki senci. Na določenih mestih lahko opazimo tudi ožige in posmojenost trave, ki so posledica napačne in prevelike uporabe mineralnega gnojila. Vedeti je treba, da je le pravočasno in dovolj gnojena trata vedno temno zelene barve in trpežna za gaženje ter prijetnega videza.

S košnjo pospešujemo zgoščevanje in intenzivnost rasti trate. Previsok ali prenizek odkos trave ima vedno negativne posledice, kot so izpodrivanje najkvalitetnejših vrst, pospešena zapleveljenost in razvoj nezaželenih zeli. Na novo zasejano trato sprva kosimo na daljšo, torej višjo strniko. Enak je postopek pri začetni košnji spomladi. Pri vsaki naslednji košnji višino reza znižujemo, tako da po tretji ali četrti košnji že kosimo na želeni višini strnike. Ta je odvisna od vrste trave in načina koriščenja trate. Višja strnika pri novi setvi in prvi košnji spomladi pripomore k obsežnejšemu razvoju korenin, ki se obrestuje pri kasnejšem obraščanju. Takšna trata se hitreje zgosti.

Ljuljka je odporna proti gaženju

Kljub ljubezni in rednemu vzdrževanju se z naravo včasih težko borimo. Poškodovani travi je včasih treba priskočiti na pomoč in ena od rešitev je tudi Substralova prva pomoč za trato. »Je inovativen izdelek, kombinacija treh nujno potrebnih sestavin, ki vam pomagajo do lepe trate tudi v težkih pogojih. Zasnovana je tako, da tudi pri različnih pogojih rasti dosežemo enak končni učinek – lepo, gosto in trpežno trato,« pove naš sogovornik Janez Čuk iz podjetja Silk, specializiranega tudi za substral, in dodaja: »To vam zagotavlja edinstvena kombinacija visokokakovostnih sestavin: rastnega substrata, začetnega gnojila in travnih semen.« Specialni rastni substrat je namreč pripravljen iz lupin kokosovih orehov, odlično zadržuje vodo in dolgo ohranja vlažnost, kar omogoča boljše kaljenje travnih semen in kasneje rast mladih rastlinic. Ko substrat zalijemo, nabrekne, objame seme in ga zaščiti tako pred izgubo vlage kot pred pticami. Tako z dodanim gnojilom poskrbi za optimalno oskrbo mladih rastlin s hranili in vodo. Travna semena pa predstavlja trpežna ljuljka (Lolium perenne), vrsta, ki je odporna proti gaženju in ima veliko sposobnost regeneracije. Za uspešno rast zahteva predvsem zadostno količino vlage in hranil. Prve rezultate lahko pričakujemo že po petih dneh, kljub vsemu pa moramo biti posebno pozorni, da se nam rastni substrat nikoli ne izsuši. »Kdaj primanjkuje vode, lahko povsem enostavno ugotovimo, če le pogledamo rastni substrat. Če je svetlo rjave barve, ga je treba zaliti, če je temno rjav, je vode dovolj,« opozori sogovornik.

Površino, na katero smo nanesli Substralovo prvo pomoč za trato, lahko ponovno gnojimo po šestih tednih. »Gnojenje pred tem vam odsvetujemo, ker lahko povzroči poškodbe mladih rastlinic,« pove Čuk. Omeni še, da gnojila, ki vsebujejo herbicide, lahko uporabimo v naslednji rastni sezoni.