Ukrajinski lastniki Agroinda so tudi tokrat zaposlenim plače obljubljali s figo v žepu. Nakazilo februarske plače in preostanka januarske so s podpisanim sporazumom jamčili že za pretekli torek, a zaposleni tudi včeraj denarja niso imeli na računih. Stavko so zamrznili in bili pripravljeni umakniti tudi predlog za stečaj, a tega po novem zapletu ne bodo naredili. Sodišče bo o stečaju odločalo prihodnji četrtek.

Kje se je znova zataknilo, nam vodstvo podjetja včeraj ni imelo časa pojasniti. Iz tajništva so sporočili le, da izjav in komentarjev ne bo. Zapleta niso pojasnili niti zaposlenim. »Novih predlogov z njihove strani ni, prav tako ni nobenega povabila, da se znova usedemo za skupno mizo,« je povedal predstavnik zaposlenih Andrej Furlan. »Stavke ne bomo obudili. Čakamo na odločitev sodišča in na stečaj. Tudi uprava druge rešitve očitno ne vidi več,« je pojasnil stanje v vinski kleti, kjer je zaposlenih še 45 delavcev. Zagotovil je, da osnovna sredstva in zaloge ostajajo v Vipavi ter da ropanja družbe vsaj doslej ni bilo.

Za kontrolirani stečaj s proizvodnjo

Vse bolj pa postaja jasno, da ukrajinski Demis Group z Agroindom Vipava ni imel velikopoteznih načrtov. Od slabe banke so konec lanskega leta vipavsko klet kupili za 1,6 milijona evrov. V Družbi za upravljanje terjatev bank so minuli teden dejali, da so pri izbiri kupca za Agroind sledili predlogu vipavske kmetijske zadruge. V Vipavi to vsi po vrsti zanikajo. »Kmetijska zadruga pri tem ni imela besede. Agroind so prodali tistemu, ki je zanj ponudil največ,« je dejal Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava. V Vipavi naj bi pred prodajo stavili na kupca iz Avstrije, ki pa za Agroind ni bil pripravljen plačati toliko kot Ukrajinci.

Kosovel v tem trenutku zagovarja stečaj družbe. »A ne kakršen koli stečaj, kmetje si želimo kontroliran stečaj z ohranitvijo proizvodnje,« je dejal. Upa, da se bo v dolini našel kdo, ki bo pripravljen zgodbo peljati naprej. O konkretnejših imenih ne želi govoriti, vsaj ne pred stečajem. »Ne samo enega, celo več možnih najemnikov vidimo v tem trenutku,« pa je na enako vprašanje odgovoril Furlan. Dodal pa je, da se morata stečaj in morebitni najem zgoditi hitro. »Dejstvo je, da vsak dan izgubljamo kupce in zaupanje,« je pojasnil.