Flota 30 novih mestnih avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki jih poganja zemeljski plin metan, je v soboto zjutraj zasedla osrednji del Slovenske ceste. Opremljeni z napisi »zelena prestolnica Evrope« so se šopirili pred mimoidočimi in čakali, da bodo lahko poskusno zapeljali po prenovljenem južnem delu Slovenske ceste, kjer je dišalo po sveže položenem asfaltu. Zadnji sloj cestne prevleke so namreč delavci KPL, ki so delali vso noč, položili le nekaj ur pred otvoritvijo.

Na zračnih sedežih bodo šoferji lebdeli

Navdušenja nad novo pridobitvijo niso skrivali niti vozniki avtobusov, ki so – oblečeni v pražnje – radovednežem pred poskusno vožnjo razkazovali notranjost novih mestnih zelencev. »Vozniki imamo zračne sedeže, ki se prilagodijo teži in ublažijo vse tresljaje. Kabina je delno zastekljena, tako da ob odpiranju vrat ne čutimo vdora hladnega zraka in prepiha. Steklo hkrati služi kot ovira za morebitne nasilneže, a istočasno lahko preverjamo plačila in komuniciramo s potniki,« je poudaril izkušeni voznik Boro Simeunović in nas pozval, naj sedež preizkusimo. Ni kaj, občutek je res dober, kot da lebdiš in ne sediš.

Razlika med starimi in novimi avtobusi je sicer kot dan in noč, je nadaljeval Simeunović in nas popeljal proti zadnjim vratom slabih 18 metrov dolgega zelenca. Razložil je, da so avtobusi okolju prijazni, da bo poslej manj trdih delcev v zraku in tudi manj hrupa. Pomembno je tudi, je dodal, da klimatska naprava v novih avtobusih potnikom ne bo več pihala v naravnost obraz, ampak bo zračni tok usmerjen pod strop in v okna. »Kot že v nekaterih starejših avtobusih je tudi v teh poseben prostor za invalidski ali otroški voziček. Novost je, da lahko mame voziček pritrdijo. Potniki s posebnimi potrebami pa s pritiskom na posebno tipko vozniku sporočijo, da želijo izstopiti,« je še nekaj novosti razložil Simeunović in zagotovil, da novi avtobusi kljub pogonu na plin potegnejo še bolj kot stari dizelaši.

V novih avtobusih so nameščene tudi kamere, kar še posebno veseli direktorja LPP Petra Horvata, saj se neznanci ne bodo mogli nevidno polastiti novih avtobusov in se z njimi odpraviti na potep, kot se je zgodilo po nedavni zabavi družine Jezeršek v prostorih LPP. »Kamere bodo prvenstveno služile kot preventiva za preprečevanje nasilja nad vozniki in potniki. Bomo pa z njimi lahko prepoznali tudi morebitnega tatu,« se je namuznil Horvat, medtem ko so mimoidoči že neučakano spraševali, kdaj bodo novi avtobusi sprostili osrednji del Slovenske ceste.

Dan zmage na Jankovićev način

Končno je napočil trenutek, ki ga je na križišču s Šubičevo ulico svečano oznanila godba na pihala iz Vodic in krenila po prenovljenem delu Slovenske ceste v smeri proti Aškerčevi. Ob koračnici so uniformiranim godcem sledili župan Zoran Janković in »velika mestna družina« z direktorji javnih podjetij vred, za njimi pa so po polžje vozili novi mestni avtobusi. Župan je nato prehitel kolono in na križišču z Rimsko cesto v slogu prometnika sprevod usmeril levo ter ga napotil v prvo gostilno na okrepčilo.

Na vprašanje, ali je to sodoben način praznovanja dneva zmage, torej da namesto vojakov in tankov po mestu paradirajo avtobusi, je župan odvrnil, da lahko tudi tako gledamo na dogodek. »Zame je res dan zmage. In tudi država bi se morala zgledovati po Ljubljani, kajti infrastrukturni projekti so večplastni. Prvič, nekaj dobrega dobijo meščani, hkrati pa se skozi DDV in prispevke za zaposlene s takimi projekti polni državni proračun. Da ne govorim o profitu, ki ga ustvarjajo sodelujoča podjetja. In tretjič: vrača se optimizem. Ta pospešuje potrošnjo, ki posledično zahteva večjo proizvodnjo, kar pomeni manj nezaposlenih. To pa je pogoj, da se zvišajo minimalne plače in dvignejo pokojnine. Moje sporočilo državi je, da se je treba drugega tira lotiti jutri, tretje razvojne osi pa pojutrišnjem,« je Janković položil na srce vladi Mira Cerarja in se pridružil žejnim godcem. Zaželel si je slišati Hej, brigade, zanj neuradno himno Ljubljane, a se je moral zadovoljiti s paradnim maršem Narodni heroji. Oči so mu vseeno zasijale, dvignil je stisnjeno pest v pozdrav in odkorakal.