Slovenija danes na največje mednarodno tekmovanje za srednješolce ISEF pošilja 17-letno Gabrijelo Štumberger, dijakinjo II. gimnazije Maribor. V Phoenixu v Arizoni bo na sejmu projektov in tekmovanju v kategoriji mikrobiologija predstavila raziskovalno nalogo, kjer je ugotavljala vpliv treh vrst pesticidov na heterotrofne organizme v prsti. Slovenija se tekmovanja letos udeležuje šele drugič, se bo pa mlada raziskovalka potegovala za pozornost več kot 100 sodnikov, ki bodo ocenjevali projekte okoli 1760 srednješolcev iz 78 držav. Dijaki predstavljajo svoje raziskovalne projekte s kar 22 področij, vse od biologije, kemije, matematike, fizike, astrologije do robotike.

»Znanje se hitro razvija, učni načrti pa temu ne sledijo, zato so tovrstna tekmovanja pomembna. Mladi imajo še premalo priložnosti, da pokažejo svoje talente, saj se Slovenija premalo ukvarja z nadarjenimi ljudmi,« je med drugim dejal dr. Stane Pejovnik, predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki je uradni Intelov partner v Slovenji in ki po seriji regionalnih tekmovanj in tekmovanju na državni ravni izbere srednješolca, ki na ISEF predstavlja Slovenijo. Sicer pa se samo tekmovanj, ki potekajo v organizaciji ZOTKS, vsako leto udeleži okoli 50.000 mladostnikov.

Lanska udeleženca tekmovanja ISEF, Klemen Ducman in Miha Gulič, že oba študirata. Ducman v Ljubljani študira fiziko, Gulič pa strojništvo v Gradcu. Tam bo svojo akademsko pot na področju, ki se ga je lotila s projektom, najverjetneje začela tudi Gabrijela Štumberger, saj bo vpisala bodisi študij mikrobiologije ali pa molekularne biologije. Še eno talentirano dekle torej, ki bo po znanje in prakso šlo raje v tujino, kot pa da bi oboje poskušala dobiti doma. jpš