Urbani slog življenja nas velikokrat prikrajša za sonaravno bivanje, zato je vse več povpraševanja po ekoloških gradnjah, k prijetnejšemu in bolj zdravemu bivanju pa pomembno prispevajo tudi zelene strehe. Naravni značaj zelenih streh se zelo odmika od betonskih konstrukcij in uvaja spremembe v arhitekturi urbanih mest. Različne študije pa so pokazale tudi njihov psihološki učinek sproščanja, ki ga prinašajo zelene površine, ki imajo v urbanih naseljih še dodatno vrednost. Javno dostopne zelene strehe so namreč lahko načrtovane tudi kot javni vrtovi ali površine za različno javno uporabo. V Nemčiji imajo na tem področju že dolgoletne izkušnje, saj imajo položenih več kot 12 milijonov kvadratnih metrov zelenih streh, vsako leto pa zgradijo še 120 hektarjev novih ozelenjenih strešnih površin.

Največji evropski urbani vrt

Na strehi nekdanje stavbe Philipsa v nizozemskem Haagu bodo konec maja na primer odprli največji urbani akvaponični vrt v Evropi. Na 1200 kvadratnih metrih bodo na strehi gojili paradižnike, solato in zelišča, hkrati pa tudi ribe, ki bodo plavale v 380 kvadratnih metrih ribnika v šestem nadstropju stavbe. Steklenjak bo na voljo tudi za razne dogodke, po njem pa bodo vodili vse vrtnarje, ki jih bo zanimalo, kako deluje nenavadni vrt. Zgradilo ga je švicarsko podjetje UrbanFarmers, ki je podobno urbano akvaponično farmo odprlo že v Baslu. Podjetje namerava do konca leta 2017 zgraditi še najmanj deset podobnih urbanih komercialnih vrtov, ki bi lokalnemu prebivalstvu v mestih zagotavljali svežo zelenjavo.

Zelena streha primerna za vsako okolje

Prednost zelene strehe je v njenem prilagajanju v vsakem okolju. V severnih deželah jih uporabljajo že več stoletij, predvsem zaradi odlične izolatorske funkcije pa je njena uporaba razširjena tudi v vročih podnebjih.

Za ozelenjeno ravno streho je primerna tudi Slovenija, regionalnemu podnebju je treba prilagoditi le vegetacijo. Odločimo se lahko za ekstenzivno in intenzivno zeleno streho, kar pa je treba upoštevati pri konstrukcijskem dimenzioniranju. Ekstenzivne zelene strehe so prekrite s tanjšo, od 7- do 10-centimetrsko plastjo substrata. Na njih so nasajene zelo odporne rastline, kot so sedumi, trave in predvsem zelišča, ki potrebujejo le malo ali sploh nobene oskrbe. Kot so povedali pri škofjeloškem Knauf Insulation, ki trži sistem zelenih streh Urbanscape, ekstenzivne zelene strehe bistveno zmanjšujejo odtekanje meteorne vode. »Ko je zelena streha zgrajena, jo je treba enkrat do dvakrat na leto pregledati in po potrebi opraviti manjša vzdrževalna dela, vključno z odstranjevanjem plevela in gnojenjem,« svetujejo. Morda pa lahko izberete intenzivno zeleno streho z debelejšo plastjo substrata (15 centimetrov in več), ki omogoča zasaditev več rastlinskih vrst, od trave do okrasnih grmovnic in nizkorastočih dreves, postavimo pa lahko tudi gredice z zelenjavo. Od vrste zasaditve bodo odvisne debelina zemeljske plasti, potreba po sistemu namakanja in raven vzdrževanja, v vsakem primeru pa te vrste streh potrebujejo preprost dostop za redno vzdrževanje rastlinja.