Aktualni državni prvaki so si kazen prislužili, ker je njihova navijaška skupina Viole med tekmo na tribuni prižgala in na igralno površino odvrgla večje število pirotehničnih sredstev, po tekmi pa zaradi nezadovoljstva z neodločenim izidom (2:2) vdrla na igrišče in od nogometašev Maribora zahtevala, da slečejo drese.

Disciplinski sodnik NZS je dejanje navijaške skupine označil za »eklatanten primer psihičnega nasilja nad igralci, ki so bili javno osramočeni in ponižani, posledično pa je bila prizadeta tudi njihova osebna integriteta. Opisano ravnanje članov organizirane navijaške skupine ekipe Maribor je absolutno nesprejemljivo in nedopustno ter brez dvoma še eden izmed pokazateljev njihove popolne ignorance vseh zakonskih predpisov, opozoril in navodil organizatorja tekmovanja ter načel fair playa, hkrati pa tudi dokaz, da je edino vodilo njihovega delovanja zakon ulice, po katerem so za dosego lastnih interesov in ciljev dovoljena vsa sredstva.«

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri NZS, je disciplinska komisija ugotovila, da je pri navijaškem ekscesu prišlo do kršenja 26a. člena Disciplinskega pravilnika NZS, zaradi česar so mariborskemu prvoligašu izrekli skupno kazen v višini 15 tisoč evrov. Od tega 10 tisoč evrov zaradi psihičnega nasilja navijačev nad igralci, 950 evrov zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, tri tisoč evrov zaradi pasivnosti varnostne službe in 1.050 evrov zaradi predkaznovanosti.

Kot so še sporočili iz NZS, so člani organizirane navijaške skupine mariborskega kluba ponovno storili enega izmed prekrškov, za katerega je bila klubu že izrečena pogojna kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah 1. SNL v Mariboru brez prisotnosti gledalcev na delu stadiona - tribuna jug. Zato se je pogojna kazen preklicala in poleg denarne kazni izrekla še kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah 1. SNL v Mariboru brez prisotnosti gledalcev na delu stadiona - tribuna jug.

Velja dodati, da so Mariborčani pred izrekom današnje kazni zaradi neprimernega vedenja svojih navijačev v blagajno NZS v letošnji sezoni vplačali že več kot 45 tisoč evrov.