Slovenija se veseli dveh kolajn z evropskega prvenstva v judu. Tina Trstenjak je v Kazanu v kategoriji do 63 kg osvojila zlato, Rok Drakšič pa je v kategoriji do 73 kg v slovenskem dvoboju za bron ugnal Martina Hojaka.

Trstenjakova je po lanskem nazivu svetovne prvakinje zdaj postala še najboljša na stari celini. Polfinale z Italijanko Edwige Gwendt je dobila z vazarijem, kjer je že imela pripravljen končni prijem, a se je tekmica izvila. Posebej so bile zanimive reakcije občinstva v razprodani dvorani, kjer je Trstenjakova kot edina neruska tekmovalka požela številne simpatije. V finalu s precej višjo Avstrijko Kathrin Unterwurzacher je varovanka Marjana Fabjana v tretji minuti slavila s končnim prijemom. »S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem vedela, kaj moram narediti, kar mi je na koncu tudi uspelo,« je izid finala pokomentirala Tina Trstenjak, ki je po zmagi slišala Avsenikovo Golico.

»Vesela sem, da mi je uspelo, čeprav ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone, želela pa sem si dobre borbe. Zdaj se bo treba pripraviti naprej,« je po podelitvi in slovenski himni povedala celjska judoistka in pristavila, da sta na tekmi manjkali druga in tretja najboljša Evropejka. Kljub temu nobena od tekmovalk Slovenki ni bila dorasla: »Vedela sem, kaj moram narediti, in to sem naredila. Tekmovalke se dobro poznamo, najtežji pa je bil prav finale. Seveda se vsak dvoboj lahko hitro obrne, zato sem morala na vseh tekmah pokazati vse.«

Slovenija je z dvema predstavnikoma v boju za bron na medsebojni tekmi doživela zgodovinski judoistični trenutek. V kategoriji do 73 kilogramov je Rok Drakšič po hudem boju ugnal mladega 18-letnega Martina Hojaka. Tik pred koncem je Drakšič, ki je na EP osvojil kolajno že petič po vrsti, skupno pa že šestič v karieri, zmagal z iponom.

»Tokrat sem izgubil en dvoboj, prepričan sem bil, da sva s tekmecem izenačena, in čakal sem na boj za zlato točko, saj nisem vedel, da je sodnik svojo odločitev razveljavil. Bil sem presenečen, ko je sodnik pokazal zmagovalca. Sicer pa sem zadovoljen z odličjem, saj se s trenerjem na to tekmo nisva posebej pripravljala,« je po tekmi povedal Rok Drakšič. O izidu slovenskega dvoboja za bron pa je dodal: »Verjamem, da je bila tekma v domovini videti vrhunsko, zame pa je bila zelo zahtevna, saj hočeš biti vedno najboljši doma v vasi, v mestu in v državi. Skupaj trenirava, se spoštujeva, a na blazini ni milosti. Mislim, da so tekmo odločile izkušnje.«

V prvem nastopu pa sta včeraj izpadli Nina Miloševič (do 63 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg). sta, šr