V Arboretumu v Volčjem Potoku, kjer se danes začenja tradicionalna spomladanska razstava cvetja in vrtnarstva, so tulipani že v polnem razcvetu, stalni razstavi dinozavrov pa se je že prejšnji teden pridružilo 47 novih velikanov preteklosti, ki bodo v zgornjem angleškem parku dva meseca burili predvsem domišljijo najmlajših. Tem je namenjena tudi dežela slamnatih pravljičnih junakov, ki bo v pokritem paviljonu ostala na ogled do konca leta.

Dva milijona tulipanov

Obiskovalce tradicionalne spomladanske razstave cvetja, vrtnarstva in vrtne opreme bodo letos pričakala še dodatno razširjena polja barvitih tulipanov, saj so jih v Arboretumu, kjer že polni dve desetletji zasajajo tulipan za vsakega Slovenca, tokrat posadili več kot 300 vrst. Posadili so jih tudi na visoke grede ob pristavi in ob novi poti v rozarij, kjer so razstavljeni kot na modni stezi, menijo v Arboretumu. Poleg tulipanov so na novo zasadili še 200.000 narcis, osnovali nove kombinirane grede s 140.000 dvoletnicami, 2000 cesarskimi tulipani z barvitimi povešenimi cvetovi, ki zrastejo do enega metra visoko, 10.000 hijacint, 30.000 hrušic... Pravijo, da bodo v maju nekaj posebnega tudi grede s 5000 okrasnimi luki.

Svetovno srečanje cvetličarjev

Direktor Aleš Ocepek je spomnil, da so zaradi posledic žledoloma v paku posadili tudi 110 novih velikih dreves ter več kot 1000 grmovnic in manjših dreves. Obrezali so več kot 500 dreves in obnovili več kot pet kilometrov poti. Z obnovo grajskih ruševin in novo potjo, ki vodi do njih, je park pridobil nove sprehajalne poti in čudovite poglede na park in okolico.

Vrtnarski sejem, ki bo trajal do 2. maja, bo tudi tokrat na asfaltiranem parkirišču pred vhodom, kjer so postavili 1.300 kvadratnih metrov velik šotor, v katerem bo do kupcem na voljo sadike okrasnih rastlin, vrtnine, gnojila in podobno. Drugi del sejma bo na dvajsetih pokritih stojnicah ob pristavi. Razstava cvetja bo v graščinskem spodnjem polju.  

V času razstave bo v parku tudi več spremljajočih prireditev. Med 18. in 20. majem pa bo v parku tudi svetovno srečanje cvetličarjev, ki se ukvarjajo z umetnostjo land art. Njihove stvaritve bo mogoče občudovati do spomladi 2017. Velika novost, ki bo najbolj vidna v juniju, je prenovljen in s podvojeno zbirko vrtnic okrepljen rozarij. V drugi polovici leta pa bodo začeli graditi dolgo pričakovani nov vstopni objekt, ki naj bi ga končali prihodnje leto, so povedali v Arboretumu.