Policija je pred kratkim poročala o četverici nepridipravov, ki so poskušali okrasti starejša stanovalca na območju Dobrove v okolici Ljubljane. Pripeljali so se pred hišo – eden je ostal zunaj in stražil, drugi pa vstopili v odklenjeno poslopje ter se lastnikoma predstavili kot oskrbovalci starejših ljudi. Domačina so zapletli v pogovor, da še opazila nista, ko je eden od njih mimogrede smuknil v sosednjo sobo in začel brskati po omarah. K sreči se je takrat domov pripeljal sosed, ki mu je v oči padel neznani avto in možakar, ki je postopal pred sosedovo hišo. Posegel je vmes in pri tem od neznancev celo skupil udarec. Nato so lopovi sedli v avto, s katerega so odstranili registrske tablice, ter jo jadrno popihali.

Po besedah Nataše Pučko z ljubljanske policijske uprave se takšni primeri največkrat dogajajo v odročnejših krajih. Storilci običajno ne delujejo sami, pač pa v paru ali jih je celo več. Na domovih se oglašajo z lažnimi izgovori, da odkupujejo kosovne odpadke, kovine in domače živali. Naprošajo za vodo, se razgovorijo o urejenosti okolice hiše, v prodajo ponujajo različne predmete. A njihov edini namen je zvabiti žrtev iz hiše oziroma preusmeriti njeno pozornost, da lahko njihov pajdaš medtem nakrade, kar se pač da: denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Zato Pučkova svetuje, da oseb, ki so se zglasile nenapovedano, brez potrebe ne vabimo v svoje domove. Te moramo tudi vedno zakleniti za sabo – pa četudi nameravamo stopiti le za vogal. Prav tako bodimo pozorni na videz teh oseb, barvo in registrsko številko vozila in podobno, da jih bodo možje postave lažje izsledili.

Tatvin manj, a še vedno veliko preveč

Starejši so sicer zelo pogosto tarče tatvin. Policija je lani obravnavala kar 3780 velikih in malih tatvin, ki so jih doživeli starejši od 64 let. Prejšnja leta so jih našteli še precej več: predlani 4846, leta 2013 pa celo 5160. Lani so bili tudi žrtve 304 goljufij in 58 poslovnih goljufij, 137 primerov nasilja v družini, kaznivih dejanj zatajitve, grožnje, nedotakljivosti stanovanja in podobno. Med starejšimi od 54 let so bile lani tri žrtve uboja in štiri umora. Glede na spol ni posebnih razlik, lani so našteli 9498 moških žrtev in 9074 žensk. Na vprašanje, koliko kaznivih dejanj mislijo, da ostaja neprijavljenih, nam je Drago Menegalija z generalne policijske uprave odvrnil, da je to težko ocenjevati, zagotovo pa takšni primeri ostajajo. Ko je pred leti nemško zvezno ministrstvo za družino, starejše ljudi, ženske in mladino naredilo obsežnejšo raziskavo na to temo, je ugotovilo, da se za prijavo pogosto ne odločijo, ker se sramujejo, ščitijo storilca, menijo, da ga ne bodo prijeli, in podobno.

Tudi nemška raziskava je pokazala, da so razlike med spoloma med starejšimi kot žrtvami kaznivih dejanj manjše kot pri mlajših. Izjeme naj bi bile le starejše ženske, ki so pogosteje žrtve torbičarjev. Med najpogostejše oblike kriminalnih dejanj nad starejšimi so uvrstili ravno kraje torbic, agresivno vedenje svojcev, tudi uboje. Storilci med svojimi žrtvami najpogosteje izberejo tiste, ki samostojno razpolagajo s svojim premoženjem, živijo same in imajo slabše telesne in duševne zmožnosti, zato so zanje lahek plen, so ugotovili v Nemčiji. Tudi psiholog dr. Igor Areh nam je na vprašanje, zakaj si storilci za tarče izberejo starejše, odgovoril, da so navadno fizično šibkejši kot storilci, bolj sugestibilni, pogosto so videti naivni in ranljivi, zato se zdijo kot primerne tarče na primer goljufov ali tatov.

Koristni nasveti

Policija posveča posebno pozornost preventivi. Kot je navedla Pučkova, organizirajo predavanja v društvih upokojencev, domovih starejših občanov in v okviru vsakoletnega Festivala za tretje življenjsko obdobje. Lani na primer so na temo samozaščitnega ravnanja v vsakdanjem življenju govorili v okviru univerze za tretje življenjske obdobje. Pri tem opozarjajo na brošuro Ne pozabite na varnost, ki je namenjena ravno starejši populaciji in jo je mogoče dobiti tudi na spletu. Obsega različne nasvete, od tega, kako varno nositi in uporabljati denarnico, torbico ali prtljago ter dvigovati denar na bankomatu, do primerov goljufivih ponudb odkupa zlatnine in drugih predmetov, srečanj z »obiskovalci« na domu pa tudi prometne varnosti.