Medtem ko Nataša Avšič Bogovič čaka na soglasje vlade, preden prevzame funkcijo direktorice brežiške bolnišnice, predstavniki zaposlenih še vedno postavljajo pod vprašaj legitimnost njene izvolitve.

Predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Franc Simonišek naj bi namreč glasoval v nasprotju z dogovorom, zato so predstavniki nekaterih sindikatov zbirali podpise za njegov odpoklic. V dveh dneh so jih zbrali 171 od skupno 299 zaposlenih. Ker je Avšič-Bogovičeva dobila zgolj en glas več od dosedanjega direktorja Dražena Levojevića, zdaj krivdo za zamenjavo na čelu bolnišnice pripisujejo prav Simonišku, medtem ko ta trdi, da ni bilo nobenih formalnih dogovorov.

»Naš predstavnik v svetu zavoda je glasoval v nasprotju z dogovorjenimi sklepi,« pravi Renata Starčevič iz sindikata delavcev zdravstvene nege. Simonišek odgovarja, da je bilo glasovanje tajno, zato ni želel povedati, za koga je glasoval. »Dva sindikata sta bila za izvolitev direktorja in dva proti. Sindikat zdravstvene nege je vodil ves neformalni postopek in pri preostalih sindikatih preverjal, ali so za ali proti direktorju. Slišal sem tudi govorice, kako naj bi se zbirali podpisi. Veste, je pa tako, mnogi, ki se bojijo za službo, danes pristanejo na vse.« Kot pravi, je od direktorja že dobil sklep o novih volitvah predstavnika sveta zavoda, ki pa je po njegovem mnenju oziroma po mnenju sindikata sevalcev Pergam nezakonit, zato so se zoper njega že pritožili.

Da bi imela politika prste zraven pri izbiri novega vodstva, Simonišek odločno zanika, čeprav hkrati priznava, da je član stranke SMC. »Name so bili izvedeni pritiski dveh sindikatov, ki sta zahtevala nemogoče stvari, ki jih jaz ne morem zagotoviti. Se pa čudim, da je tokratno imenovanje direktorja problematično, kajti nikoli prej sindikati niso spraševali zaposlenih o podpori obstoječemu direktorju.«

Zadovoljni so s tem, kar imajo

Simonišek ob tem poudarja, da več kot sto zaposlenih v bolnišnici ni včlanjenih v nobenega od štirih sindikatov, »jaz pa sem predstavnik vseh zaposlenih«. Poleg Pergama so v brežiški bolnišnici dejavni še sindikat zdravstvene nege in sindikat zdravnikov Fides, ki podpirata sedanjega direktorja Levojevića, ter sindikat zdravstvenega in socialnega varstva.

»Osebno nimamo nič proti novi direktorici, niti ne vemo, kaj lahko pričakujemo,« pa pravi delavska zaupnica Lidija Kos. »Toda zadovoljni smo s tem, kar imamo zdaj, s strokovnega stališča je dobro poskrbljeno za bolnišnico, oddelki se urejajo, pogoji za paciente in za delo se izboljšujejo. Sedanjega direktorja podpirajo tako zdravniki kot zdravstvena nega, kar tudi nekaj pomeni.« S svojimi pomisleki so seznanili tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Njen odziv še čakajo.