»Kar naj si ti fantje malo preberejo slovenske zgodovinske knjige in stopijo v močvirje realnosti in naj se vsaj primerjajo s Hrvati, z zagrebškimi snobi, če želite. Oni so posledica plemstva, ki so ga imeli dolgo. In to ima neko zgodovinsko težo. Mi ga nismo imeli, še tistih par, ki smo jih imeli, so pobili, po vojni smo bili najbolj pridni in smo najbolj ubogali, ko je bilo treba vse, ki so imeli pet par več in malo več šol, pobit, ker jih drugje niso.«

***

Radijski voditelj, gurman, sommelier, glasbenik, kulinarični kritik in novinar Tomaž Sršen na MMCRTVSLO, o tem, da je razburil bralce z izjavo, da se tudi v kulinariki pozna, da smo bili Slovenci kmečki narod brez gospode

***

Tomaž Sršen pravi, da se tudi v kulinariki pozna, da smo bili Slovenci kmečki narod brez gospode. Pri Hrvatih, kot trdi Sršen, se ve, da če hočeš priti v visoki razred, ni dovolj samo, da imaš hišo in avto, kar je pri nas najpomembneje, ampak moraš imeti stil, »lifestyle«. Moraš znati uživat, znati se usesti, znati rezati, znati držati kozarec za pecelj, vedeti, kaj boš popil ob čem. Zase pravi, da je zelo levičarski, vendar zameri levičarjem, da je prišlo do tega, da smo Slovenci po njegovem zdaj to, kar smo – sivina. Kot iz tistega vica, ko pride nadzornik pogledat v pekel, kaj se dogaja. Tisti v kotlih tulijo in poskušajo uiti iz njih, tako da pomagajo drug drugemu lesti ven, stražarji pa imajo precej dela, da jih tiščijo nazaj notri. Le pri enem kotlu ni stražarja, kar nadzornika začudi, a mu pojasnijo, da so v njem Slovenci – ko en zleze ven, ga drugi potegnejo nazaj noter.