V začetku leta je cena sodčka nafte nadaljevala svojo strmo pot navzdol, ki ji ni bilo videti konca. Veliko investitorjev je napovedovalo, da se bo trend nadaljeval vse do 20 dolarjev za sodček tekočega zlata. Vendar se je februarja ta trend obrnil in tekoči teden v torek dosegel najvišjo vrednost. Trenutno se cena sodčka nafte giba malo nad 41 dolarji na sodček in največji trgovci s surovinami trdijo, da je najhujši padec cen nafte za nami, a hkrati se pričakuje še naprej velika volatilnost. V nedeljo, 17. aprila, se bodo sestali vsi člani Opeca, Rusija, Mehika in pet drugih držav z glavno temo zmanjšanje in uskladitev držav članic Opeca in drugih proizvajalcev nafte. Če bodo ponovno neuspešni, se lahko pričakuje nadaljevanje cenovne vojne med proizvajalci tekočega zlata in negativen vpliv nizke cene nafte ter z njo povezanih energentov na delniških trgih.

Hkrati pa je pozitivno presenetila tudi Kitajska z objavo podatkov o izvozu in uvozu. Kitajski izvoz marca se je povečal za 11,5 odstotka in presegel pričakovanja za 2,5 odstotka. Enako je pozitivno presenetil uvoz v Kitajsko, in sicer se je zmanjšal za 7,6 odstotka v nasprotju s pričakovanji trga o padcu za 10,2 odstotka. Boljši rezultati od pričakovanj so danes pozitivno vplivali na kitajske delniške trge, in sicer je kitajski indeks Hang Seng zabeležil 3,19 odstotka dnevne rasti. Te objave namigujejo na zmanjšanje ohlajanja svetovnega in kitajskega gospodarstva ter povrnitev nekaj optimizma na vse svetovne delniške trge. Vendar pa si je treba objavljene številke še vedno razlagati previdno, saj izkrivljanje v februarju in marcu pogosto povzročajo velika nihanja izvoza. V prvem četrtletju kot celoti je izvoz upadel za 4,2 odstotka v primerjavi s prejšnjim letom.

Najdonosnejši delniški trg letošnjega leta še naprej ostaja ameriški delniški trg, sledita mu evropski delniški trg in nato azijski delniški trg. Pozitivne donose pa od prejšnjega tedna beleži tudi evropski delniški trg, ki je pozitivno reagiral na objavo uvoza in izvoza Kitajske. Evropski investitorji so v pričakovanjih naslednjega četrtka, 21. aprila, saj se ponovno sestaja Evropska centralna banka. Na redni seji bodo ponovno razpravljali o morebitni potrebni spremembi monetarne politike.