Tudi z vprašanji, s kakšno silo doskoči Peter Prevc oziroma kakšna sila podlage deluje nanj med doskokom z omare in pri doskoku s planiške skakalnice pri 240 metrov dolgem poletu ter s kolikšnim pospeškom se ob doskoku ustavlja, so se v soboto ukvarjali mladi fiziki, ki so se na osnovnošolskem državnem tekmovanju v znanju fizike pomerili na pedagoški fakulteti v Ljubljani, na osnovni šoli Dušana Bordona v Kopru ter na fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

Skupno jih je tekmovalo 316, prej pa na šolskem in področnem tekmovanju s 435 osnovnih šol več kot 8000. Število zagotovo priča, da našim osnovnošolcem fizika ni trn v peti. Niti 125 srednješolcem, ki so svoje znanje merili v treh skupinah v šolskem centru Srečka Kosovela v Sežani. V prvi so reševali naloge iz mehanike, v drugi iz elektrike, magnetizma in toplote, v tretji, ki v kombinaciji z izbirnim tekmovanjem vodi najboljših pet na olimpijado, pa so reševali najzahtevnejše naloge, ki močno presegajo okvire učnega načrta. Zmagovalci se bodo letos udeležili že 48. mednarodne fizikalne olimpijade v Švici in Liechtensteinu in kot je pričakovati, znova vrnili ovenčani z medaljami, ki jih naši tekmovalci doslej še nikoli niso prepustili le vrstnikom iz tujine.

Devetošolci so pekli pokovko

Tekmovalci so se merili v teoretičnem in eksperimentalnem delu. Da bi lahko pri tem tudi uživali, je, v sodelovanju s štirimi učiteljicami, znova poskrbela Barbara Rovšek s pedagoške fakultete, tajnica komisije za popularizacijo fizike v osnovni šoli Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, ki jim že leta pripravlja naloge. »Sestavljanje nalog je vedno izziv, še zlasti eksperimentalnih. Terjajo precej pripomočkov, ki morajo biti enaki za vse, ki naloge rešujejo sočasno,« je dejala Rovškova in dodala, da ji je parametre letalnice za letošnjo nalogo o Petru Prevcu prijazno posredoval Jelko Gros.

Sicer pa je v eksperimentalnem delu letos devetošolcem zaupala peko pokovke, in sicer v posodici čajne svečke nad svečo. »Merili so maso koruznega zrna pred peko in potem, ko se razpoči in nekaj mase zmanjka,« je povedala in pojasnila, da mase zmanjka zato, ker se voda v zrnu upari, zaradi česar zrno tudi raznese. Preučevali so tudi, kaj vpliva na občutljivost mikrotehtnice. Osmošolcem pa je zaupala nalogo o upogibanju ravnila.

Prejšnji teden kemija, naslednji matematika...

Zagotovo bo naloge užitek reševati, sta pred začetkom tekmovanja na pedagoški fakulteti menila osmošolca Jakob Schrader in Mateo Vrtunski z OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani. »Ne le fiziko, tudi druge naravoslovne predmete imam rad in hodim tudi na druga tekmovanja. Prejšnji teden sem bil na kemiji, naslednji teden grem na matematiko,« je našteval Jakob in opozoril, da se njegov priimek piše po nemško, saj je oče iz Nemčije. »Jaz pa sem rojen v Parizu,« je dodal Mateo Vrtunski in dopolnil mednarodno razsežnost njune ekipe. »Tudi sam sem dober v naravoslovju, ampak ne tudi v kemiji,« se je še postavil Mateo in dodal, da ju doma in v šoli zelo podpirajo. »Sošolci verjetno so ponosni na naju, a navzven večina tega ne pokaže,« je ocenil Jakob. Njuna mentorica, profesorica fizike in matematike Milena Valentan, je ponosno povedala, da sta marljiva fanta res nekaj posebnega in sta za priprave potrebovala kvečjemu pet dodatnih ur. »Res pa je, da na šolah zelo pogrešamo novejše eksperimentalne pripomočke, ki so zelo dragi,« je dejala in dodala, da zaradi tega pri delu z najbolj nadarjenimi bolj ali manj improvizira z zastarelimi pripomočki.

»Malo treme je, saj sem prvič na državnem tekmovanju iz fizike. Sem pa bil že na tekmovanju iz astronomije,« je povedal devetošolec z OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, ki ga zanima elektrika in se bo zato v Kranju šolal za tehnika mehatronika. »Meni je fizika zelo všeč, saj točno veš, kaj bo, kako se bo stvar razvila in kaj lahko pričakuješ,« je poudarila osmošolka z OŠ Preserje pri Radomljah, ki bo izbirala med študijem matematike, medicine ali prava, vsekakor pa bo študirala doma. V tujino bi šla kvečjemu za krajši čas. Njena prijateljica s skavtov z OŠ Rodica pa pravi, da uživa tudi v matematiki. Če pa se fantje kdaj obregnejo v to, da fizika ni za dekleta, jim zna, kot pravi, hitro kaj zabrusiti nazaj, da vidijo, da z njo tudi tako ni šale.