V Živalskem vrtu Ljubljana od leta 2013, ko je poginila levinja Simba, ni predstavnika levov. Toda vodstvo živalskega vrta si želi vrnitve kralja živali, zato je začelo postopke za ureditev nove ograde za leve, ki je prvi pogoj za to, da bomo pod Rožnikom ponovno lahko slišali levje rjovenje. Živalski vrt se v preteklosti prenove stare ograde ni loteval, ker je bila ta za sodobne standarde nesprejemljiva.

Sedaj je objavil javni razpis, s katerim išče kvalificiranega projektanta, ki bo zasnoval ogrado za leve, »zgrajeno po naših zakonodajnih predpisih in evropskih standardih. Le na tak način bo mogoče iz drugih evropskih živalskih vrtov pridobiti nove leve,« je povedala direktorica živalskega vrta Zdenka Ban Fischinger.

Finančna pomoč donatorjev bo dobrodošla

Ureditev nove ograde ne bo poceni. Ban-Fischingerjeva ocenjuje, da jih bo ta naložba stala od 500.000 do 600.000 evrov. »Za zdaj še ni zagotovljenega vsega potrebnega denarja, smo pa v pogovorih z možnimi sponzorji oziroma donatorji ter lastnikom. Nekaj sredstev za ta namen imamo tudi sami,« je dejala direktorica. Ob vprašanju, ali lahko računajo na kakšen evro iz državne blagajne, saj je ljubljanski živalski vrt edini tovrstni javni zavod, pa je Ban-Fischingerjeva dejala, da država »še nikoli od ustanovitve Živalskega vrta Ljubljana pred več kot 60 leti zanj ni prispevala še niti enega evra in tega tudi sedaj ne namerava«.

Kdaj bi se gradnja novega zverinjaka lahko začela, zdaj ni mogoče napovedati. Direktorica je pojasnila, da je začetek gradnje odvisen od več dejavnikov, in sicer od izdelave projektne dokumentacije, pridobitve gradbenega dovoljenja, denarja in na koncu od izvedbe javnega razpisa za gradnjo ograde. V njej bo prostora za več odraslih levov, ki jih bo zagotovila Evropska zveza živalskih vrtov. Z novo ogrado bodo vzpostavljeni tudi pogoji za razmnoževanje levov, vendar je Ban-Fischingerjeva dejala, da bo razmnoževanje dejansko potekalo v skladu s potrebami Evropske zveze živalskih vrtov.

Boy in Simba dočakala lepo starost

Poginula lev Boy in levinja Simba sta v ljubljanski živalski vrt prišla leta 1996 iz nemškega živalskega vrta Karlsruhe. Boy je preživel 15, Simba pa 19 let, kar je za leva lepa starost, pravijo v živalskem vrtu. V naravi bi namreč preživela 10 ali še manj let.

Boy je poginil oktobra 2011 po težki operaciji kompliciranega zloma nadlahtnice v predelu komolca. Operacija je bila sicer uspešna, a se kralj živali, čigar rjovenje je leta odmevalo po Rožni dolini, ni zbudil iz narkoze. Zdravstvene težave niso bile prihranjene niti Simbi. Leta 2010 so odkrili, da ima raka na maternici, v letih 2011 in 2012 pa je imela težave z očmi, a so jih uspešno odpravili z operacijami. Leta 2013 se ji je stanje ponovno poslabšalo, zato so jo veterinarji natančno pregledali z ultrazvokom in ugotovili, da so se ji na pljučih razrasle metastaze, ki pa jih ni bilo mogoče operirati. Zato so sprejeli odločitev, da jo uspavajo.