Čeprav bi marsikateri trendovski vrtnarski navdušenec v navalu hipijevskega veselja po vrtu najraje hodil bos, to seveda ni priporočljivo in vsak vrtnar potrebuje dobre čevlje. Vrtnarska obutev mora biti lahka, zračna, zaprta in nas mora obraniti pred zemljo in blatom. Ni namreč hujšega, kot če na pragu doma sezujete vrtne čevlje in imate rjave nogavice. Čevlji morajo biti zaprti spredaj in zadaj, da zemlja ne uide v čevelj. Zato so po obliki najprimernejši cokli in nizki gumijasti škornji. Pri obeh je pomembno tudi to, da se z lahkoto sezujejo ter da imajo raven podplat, saj je treba na vrtu včasih tudi plezati, kaj prekopati ali kaj težkega nositi. Res je, da cenene plastične vrtne čevlje ponujajo v vsaki vrtni trgovini, toda ker v njih vrtnarji preživijo kar veliko časa, je smotrno, da poiščete res kakovostno obutev.

Profesionalni so obstojni, moderni pa modni

Kar zadeva cokle, so ti lahko klasični usnjeni z lesenim podplatom ali pa moderni plastični. Med prvimi so še vedno zakon tisti iz Kopitarne Sevnica. Med njimi so še posebno primerni profesionalni cokli, ki so spredaj zaprti, nekateri imajo upogljiv podplat. So trpežni in bodo zdržali vsaj deset vrtnarskih sezon. Res pa je, da so morebiti malo manj primerni za deževno vreme, a po resnem dežju tako in tako nimate kaj iskati na vrtu.

Med modernimi cokli so seveda na prvem mestu crocsi. Tudi v tem primeru je pomembno, da si izberemo čevlje, ki so spredaj popolnoma zaprti. Crocsi so posebno primerni za poletje, saj so zračni. Zanimivi so tudi njihovi modeli gležnjarjev, ki so za na vrt še primernejši, imajo raven podplat in so za povrh nenavadnih barv. Še bolj zabavni so sloggersi, ki niso enobarvni, temveč pisani, recimo z velikimi rožami ali pikami. So tudi malo višji od crocsov in imajo zaprt petni del, tako da vam zemlja ne bo uhajala v čevelj. V resnici so to vrtni čevlji, ki vam jih bo malce škoda umazati. Za piko na i si lahko omislite še prave visoke gumijaste škornje v popolnoma enakem dizajnu. Naročite jih lahko v vsaki boljši internetni trgovini.

Tako kot muckboots, ki veljajo za alfa in omega med škornji in nepremočljivimi natikači za vse prigode v naravi. So v različnih barvnih kombinacijah in višinah – od natikačev do gležnjarjev in dokolenskih škornjev. Prav za vrtnarjenje priporočajo modele z neoprenom, ki se lahko sezuvajo in ima nedrseč podplat. Klasika med vrtnimi čevlji so nemški birkenstock. Klasični cokli birki so recimo v sprednjem delu razširjeni, tako da vas ob čepenju, ko se naslanjate na prste, ne bodo ožulili. So ultrafleksibilni, pralni in kot se za nemško blago spodobi, zelo trpežni. Menda zdržijo tudi do dvajset let. Tako kot klasični gumijasti gležnjarji borovo s širokim obuvalom, tako da jih lahko hitro in enostavno obujete in sezujete. Ali pa če se odločite za linijo rubber, ki je sicer namenjena za deževno vreme v mestu, a so v nizki obliki res trendovsko obuvalo za vrt. Morebiti jih lahko prekosijo le plastične legendarne startaske.