Portorož je naše najelitnejše in najeminentnejše ime na področju turizma in skupaj s Piranom tudi na področju turistične zgodovine. Tako kot Dunaj, Benetke ali Opatija je bil tudi Portorož neke vrste modna brv za spremljevalke bogatih portoroških gostov. O tem, kaj je in kaj vse pomeni najpotrebnejši in najbolj opazovan del ženske opreme, torbica, ne kaže izgubljati besed.

Tudi torbice babic

Zato ne preseneča podatek, da je nedavno v prostorih Splošne plovbe v Portorožu našel prostor tudi Muzej torbic. Bogato zbirko torbic je idejni vodja muzeja in direktor zavoda Medteranum Slobodan Simič - Sime ustvarjal trideset let. Muzej torbic Portorož nenehno pridobiva nove eksponate, zato se zbirka izpopolnjuje in dopolnjuje. »Naše redne obiskovalce bomo vedno znova presenetili z novimi in zanimivimi primerki torbic,« je povedala Enida Hodžić, direktorica muzeja. »Že pred odprtjem smo dobili veliko pozitivnih odzivov potencialnih obiskovalcev. Veliko ljudi nam je želelo podariti torbico svoje babice ali drugih članic družine. Ob odprtju je bilo zanimanje res veliko. Prvi odzivi obiskovalcev so prav tako odlični. Brez dvoma, gre za izjemno zanimiv muzej, ki je hitro pritegnil pozornost mnogih,« je dodala.

Razstavljeni tudi prvi unikati

Vemo, da je torbica poleg funkcionalnega pomena že kmalu dobila tudi estetski pomen, vse skupaj je šlo tako daleč, da so že pred koncem 18. stoletja ženske torbice začele postajati prave umetnine. Da je njihova vrednost dosegala bajne vsote, da je bila vsaka torbica namenjena prav določeni uporabi, prav določenemu družbenemu razredu, da so torbice oblikovali vsi svetovno priznani oblikovalci, pove o vlogi in pomenu ženske torbice skoraj vse. »Torbice, ki s seboj nosijo zanimive zgodbe iz preteklosti, so pri nas najbolj cenjene. Težko je izpostaviti le eno, kajti vsaka torbica v Muzeju torbic predstavlja pomemben vir spoznanj. Kar zadeva materiale, iz katerih so torbice izdelane, lahko izpostavim torbico iz kože pasavca, ki je prišla iz Argentine. Zelo elegantna je Chanelova torbica iz 60. let. Zanimive so tudi torbice vplivnih žensk. Prav posebno pozornost namenjamo slovenskemu damskemu torbarstvu, razstavljene so nekatere od prvih unikatnih torbic Marjete Grošelj, družine Barlič in mnogih drugih,« pove Hodžićeva.

Z muzejem damskih torbic so Portorož, občina Piran in vsa Slovenija dobili neobičajno in izjemno atraktivno vsebino. Vsebino, ki je tesno povezana ravno s turistično zgodovino kraja in z modo, kar je na področju hitro razvijajočega se kulturnega turizma, ki ga v Portorožu močno primanjkuje, nadvse pomembna nova vsebina. Sime je še povedal, da muzej ne bo deloval le med štirimi stenami, pač pa bo poskrbljeno tudi za dogajanje zunaj. Tako bodo med drugim organizirali delavnice za izdelavo torbic, pripravili bodo tudi prikaz, kako so se nekoč ženske po več ur pripravljale za čajanko.

Na občudovanje obiskovalcev čaka več kot 500 že izbranih ženskih torbic, ogledati pa si je mogoče tudi vse tisto, kar se je v njih skrivalo, obleke, h katerim so sodile torbice, in še marsikaj pikantnega. Ogled bo mogoč vsak dan med 11. in 18. uro, razen ob ponedeljkih, ko bo zaprt. Med glavno turistično sezono, ki se začne z junijem, bodo urnik za oglede podaljšali.