Je že tako, da morajo biti dirkači, če želijo uspeti, v prvi vrsti sebičneži. Korak do spora, tako na stezi kot v zakulisju, je majhen, in to se seveda pozna povsod. Pred drugo dirko letošnje sezone v motoGP se mnogi sprašujejo, kako se bodo razvijale strasti zaradi spora med najboljšimi tremi dirkači – Jorgejem Lorenzom, Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom. Kajti nekaj mesecev po dogodkih in padcu Marqueza navijači enega ali drugega dirkača še niso pozabili.

Na prvi dirki v Katarju so lahko videli, da sta bila predvsem oba Španca deležna žvižgov in klicev neodobravanja, tako pred dirko kot tudi na zmagovalnem odru. In to je nekaj, na kar se bodo morali očitno vsi člani najhitrejše motociklistične karavane kar navaditi. Tako vsaj meni Marc Marquez. »Ni prijetno, ko slišiš žvižge in zmerjanja. Posebej ne, ker letijo nate. Ne vem, kaj bi lahko storili narobe. Vsi samo dirkamo. Očitno pa se je nogometni navijaški vzorec preselil tudi na naše dirke, kar zelo obžalujem.« Dodaja, da ga vse to sicer moti, ne bo pa ga spravilo iz tira. In da ga ni strah nobenih dvobojev, s komer koli na stezi, če bo le imel dovolj dober motocikel. »Če sem iskren, me je bilo veliko bolj strah, ko smo leteli proti dirkališču v Argentini in je na letalu odpovedal en motor, kot me je bilo strah žvižgov ali Rossija.«

Jorge Lorenzo, ki se je po svoje vmešal v ta spopad med Rossijem in Marquezom, pa je dodal, da vsega skupaj vseeno ne razume. »Nismo naredili nič narobe, nobeden od nas. Želimo samo dirkati. Pri tem veliko tvegamo, seveda, a tudi uživamo. Vsi skušamo biti profesionalni, vsak se bori za čim boljšo uvrstitev, zato ne vem, kaj sva jaz ali Marc naredila narobe. Bila sva hitra, lani sem osvojil naslov prvaka, in to očitno marsikomu ni po godu. A naj se kar navadijo, kajti hiter bom tudi to sezono.« Na ne najbolj športno obnašanje gledalcev se je odzval tudi Valentino Rossi. »Navijačev seveda ne morem nadzirati. Vsak na svoj način pove, kaj si misli. Res pa je, da je Jorge letos zelo hiter, zato moram na stezi dokazati, da si zaslužim podporo vseh navijačev. Ne bo lahko, a sem prepričan, da bom iz dirke v dirko boljši.«

Kljub vsemu pa se je ljubezen med Yamaho in Lorenzom ne glede na uspehe malce ohladila. Valentino Rossi ima z modrimi že podpisano pogodbo do leta 2018, Lorenzo še ne, čeprav mu je Yamaha že ponudila novo pogodbo, ki pa je še ni podpisal. In tukaj je svojo priložnost zavohal Ducati, ki je letos očitno pripravil konkurenčen motocikel. Na prejšnji dirki v Katarju so že mešali štrene najboljšim, predvsem njihova hitrost na ravnih odsekih steze je v obup spravljala tekmece, Andrea Dovizioso in Andrea Iannone pa se tudi v Argentini ne bosta pustila odpraviti brez boja. In ker Ducati počasi prehaja v fazo »okrevanja«, so vrgli oko tudi na Lorenza. Kot vedo povedati poznavalci ozadja v motoGP, naj bi Ducati Jorgeju Lorenzu ponudil več kot mamljivo pogodbo, le da si je Španec izgovoril še nekaj tednov časa, da o vsem dobro premisli. Nekateri ga sicer zdaj že skušajo malce spraviti iz tira in glasno razmišljajo, da ga ni dovolj v hlačah, da bi tako ponudbo tudi sprejel.

Na drugi strani pa si je Ducati zagotovil storitve nekdanjega svetovnega prvaka Caseyja Stonerja, o katerem se je dolgo ugibalo, da bi se lahko vrnil v aktivno dirkanje. A očitno si Avstralec tega ne želi za vsako ceno. Zdaj je imel priložnost, da bi vskočil na mesto poškodovanega Danila Petruccija, ki bo manjkal na tej in zelo verjetno tudi še na naslednji dirki. A to bi pomenilo, da bi se moral Stoner s tekmeci pomeriti na lanskem Ducatijevem motociklu, kar mu ne diši preveč. Glede na to, da je lahko preizkusil tudi njihov letošnji motocikel, je ta odločitev po svoje razumljiva. Tako bo zdaj namesto Petruccija v Argentini nastopil še en Ducatijev testni dirkač Michele Pirro. Kajti v Ducatiju tudi niso povsem prepričani, da je Stoner dovolj fizično pripravljen, da bi se lahko resno pomeril s tekmeci na dveh dirkah.