Potem ko so na velikonočno nedeljo osvojile 23. pokalno lovoriko in 18. zaporedno v samostojni Sloveniji, so se krimovke usmerile na evropsko preizkušnjo. V noči s četrtka na petek so iz Benetk odletele proti Moskvi, od tam pa proti Toljatiju, ki je oddaljen dobrih 2600 kilometrov zračne črte od Ljubljane. A med potnicami ni bilo srbske krilne igralke Maje Luković, ki je zaradi premajhne minutaže zaprosila za prekinitev pogodbe in jo dobila.

Statistika medsebojnih tekem je na strani Krima, kajti v letih 2004 in 2006 je v četrtfinalu lige prvakinj obakrat izločil Lado. Obakrat si je napredovanje zagotovil na povratni tekmi v Ljubljani, tudi tokrat pa bo »drugi polčas« polfinalnega obračuna odigral doma (v soboto, 9. aprila, na Kodeljevem). »Lada spada med najboljše ekipe v Rusiji, tamkajšnji bazen pa proizvaja najboljše igralke na svetu. V dvoboju z nami je Lada rahel favorit, a naredili bomo vse, da se prebijemo v finale,« napoveduje Krimov trener Uroš Bregar, ki upa, da bosta kljub zdravstvenim težavam do tekme proti ekipi, ki je v letih 2012 in 2014 osvojila evropski pokal EHF, nared krilna igralka Tamara Mavsar in vratarka Miša Marinček.

Na vprašanje, s kakšnim izidom bi bil zadovoljen v Toljatiju, je Bregar v šali odgovoril: »Z zmago z desetimi zadetki razlike.« Nato je priznal, da bi bil sprejemljiv tudi poraz, a za največ tri zadetke, kar bi še bilo mogoče nadoknaditi v Ljubljani. Opozarja predvsem na Ladino zunanjo linijo Olga Akopjan-Darja Dmitrijeva-Irina Bliznova, ki je v PPZ skupaj dosegla že 75 zadetkov. »To je trojica, ki je na kakovostni ravni lige prvakinj. Lado moramo ustaviti s čvrsto obrambo in jo spustiti pod 25 doseženih zadetkov, v napadu pa moramo biti pametni, disciplinirani, organizirani in učinkoviti. Ker ima Lada kakovostne igralke, ki večino stvari rešujejo individualno, si lahko privošči preprosto kombinatoriko. Moramo ustaviti Dmitirjevo in Bliznovo, tudi za ceno kakšnega zadetka več s kril in položaja krožne napadalke.