Na začetku jadralske in turistične sezone so jadralci, njihovi trenerji, starši in drugi spremljevalci dodobra napolnili turistične zmogljivosti v Portorožu in Izoli. V mestu rož je bila minuli konec tedna že 24. Velikonočna regata Sailing Point za razred optimist, ki jo v Jadralnem klubu Pirat Portorož že tradicionalno organizirajo na velikonočni vikend. V Izoli pa se je končala regata Izola Spring Cup, ki je v organizaciji Jadralnega kluba Burja potekala že 29. leto zapored.

V Portorožu jadralci ustvarili 5000 nočitev

Portoroška Velikonočna regata Sailing Point se je v 24 letih uveljavila kot ena pomembnejših regat za razred optimist v tem delu Evrope, že vrsto let pa slovi tudi kot najmnožičnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih jadralk in jadralcev v starosti od 7 do 15 let. Letos jih je prišlo 527 iz štirinajstih držav. Za Jadralni klub Pirat Portorož je organizacija velik zalogaj, hkrati pa množičen obisk jadralcev in njihovih spremljevalcev ter dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo predstavljata pomemben turistični dogodek, saj na račun te regate v Portorožu ustvarijo okoli 5000 nočitev, za kar gre velika pohvala organizatorjem.

Jadralke in jadralci so z belimi jadri napolnili Piranski zaliv; v treh regatnih dneh, od petka do nedelje, je flota optimistov, razdeljena v štiri skupine, odjadrala po šest plovov. »Letošnja Velikonočna regata Sailing Point je bila rekordna, število tekmovalcev se je povzpelo na 527, zato razmišljamo, da bi prihodnje leto omejili število prijav. Izjemno smo navdušeni tudi nad številom udeleženih držav, jadralci prihajajo kar iz 14, med njimi tudi nekaterih za nas morda nekoliko bolj eksotičnih, kot so Moldavija, Latvija, Ukrajina in Azerbajdžan. Očitno postajamo zanimivi tudi za širši prostor,« je povedala Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora Velikonočne regate Sailing Point, in dodala: »Zelo smo veseli, da vse tesneje sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo – vključujejo se krajevna skupnost, Hoteli Bernardin, Turistično združenje Portorož, lokalni gostinci in drugi, neprecenljiva je tudi podpora župana Petra Bossmana.«

Jadralci zapolnili izolske turistične zmogljivosti

V Izoli pa se je včeraj končala tradicionalna regata Izola Spring Cup, ki je v organizaciji Jadralnega kluba Burja potekala že 29. leto zapored. Na morju pred Izolo se je minuli konec tedna v razredih laser, laser radial, laser 4.7 in 420 pomerilo več kot 230 jadralk in jadralcev iz Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Črne gore, Latvije, Slovaške, Madžarske, Egipta in Slovenije. Tudi v Izoli je bilo vreme organizatorjem in jadralcem naklonjeno, v treh dneh so v vseh razredih odjadrali po šest plovov in tako uspešno končali še eno regato. Jadranje je ponovno izdatno napolnilo izolske turistične zmogljivosti in po ocenah ustvarilo okoli 2000 nočitev. »Regatni odbor je za uspešno izpeljano regato od tekmovalcev, trenerjev in sodnikov prejel kar nekaj pohval. Jadralci in njihovi spremljevalci so tako v času velikonočnih počitnic lepo zapolnili turistične zmogljivosti v Izoli in nakazali uspešno turistično sezono tega obmorskega mesteca. S tem se je v izolskem akvatoriju že začela tudi prava jadralna sezona, saj je bilo ves teden pred regato mogoče opazovati jadralce na treningih, pa tudi marsikatera večja jadrnica je ob lepem vremenu že razvila svoja jadra,« je povedal Primož Perme, predsednik regatnega odbora.