Naloga projekta Zlata nit je poiskati vrhunsko slovensko podjetje 21. stoletja, v katerem imajo zaposleni možnost uresničiti svoje talente ter prispevati k uspehu organizacije na globalnem trgu. Projekt išče in prepoznava podjetja, ki so lahko zgled in navdih slovenskega gospodarstva, ki so z vidika ustvarjalnega, uspešnega in učinkovitega razvoja zaposlenih in organizacije najboljši zaposlovalec.

Temu je sledila tudi izborna komisija, ki je med 21 finalisti – po sedem podjetij v vsaki velikostni skupini – izbrala najboljše zaposlovalce. Med malimi podjetji (do 50 zaposlenih) so člani izborne komisije izbrali hitro rastoče domžalsko družinsko podjetje Tu-val, ki skrbi za trženje in distribucijo tehničnih proizvodov, ki so potrebni v kovinskopredelovalni industriji, elektroindustriji in strojegradnji. Podjetje se je v izbor Zlata nit prijavilo prvič.

Opolnomočenje in odgovornost

V podjetju, ki deluje od leta 1991, so lani ustvarili 3,24 milijona evrov, za letos pa napovedujejo kar 21-odstotno rast prihodkov. »Prednost dela v našem kolektivu je široka paleta področij, s katerimi se zaposleni lahko ukvarjajo, pri čemer jim vodstvo pušča veliko mero samostojnosti, hkrati pa tudi odgovornosti pri doseganju ciljev podjetja,« pravi Uroš Oven, direktor podjetja, ki se lahko pohvali z bonitetno oceno A1++.

Tudi ljubljanski Cosylab, ki ga je s skupino študentov, zdaj redno zaposlenih v podjetju, ustanovil Mark Pleško kot neke vrste spin off Inštituta Jožefa Stefana in ga s sodelavci v 15 letih razvil v vodilno podjetje za izdelavo krmilnih sistemov jedrskih pospeševalnikov, se je za merjenje kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo odločil prvič in se tudi takoj uvrstil med najboljše v kategoriji srednje veliko podjetje (do 250 zaposlenih).

Pogum, odgovornost, strast do življenja

»Razmišljaj pogumno, delaj resno, vedi se skromno in uživaj življenje,« povzemajo kulturo, ki jo živijo sodelavci Cosylaba. Prednost dela v Cosylabu je v edinstvenih tehničnih izzivih, ki jih rešujejo za prestižne raziskovalne laboratorije z vsega sveta, kot so na primer Cern, Univerza Stanford in Varian, ki je vodilni na svetu za radioterapijo za zdravljenje raka. Zato dajejo velik poudarek dobremu počutju in zadovoljstvu zaposlenih, saj so ti ključni za dobro izvedbo projektov z visoko dodano vrednostjo.

Mladim in zagnanim omogočajo, da prevzemajo odgovornost in samostojno vodijo projekte. Cosylab, ki ima sicer zaposlene ljudi vseh starosti, v povprečju pa so sodelavci stari 33 let, je v zadnjem letu na novo zaposlil skoraj 30 strokovnjakov. Nekaj odprtih razpisov imajo tudi zdaj.

Ker delajo predvsem projektno, težko z veliko zanesljivostjo načrtujejo prihodke, vseeno pa bodo letos število zaposlenih dvignili za 15 odstotkov. V prihodnje bodo potrebovali strokovnjake s tehnično izobrazbo, ki so se sposobni podati tudi v medicinske vode.

Uspeh gradijo na sodelovanju

Za najboljšega zaposlovalca med velikimi podjetji je bila izbrana Droga Kolinska, ki je lani zaokrožila desetletnico svojega delovanja. Podjetje v izboru najboljših zaposlovalcev sodeluje četrtič, med finalisti pa je tretjič. Podjetje je lani ustvarilo več kot 87.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, zaposluje pa skoraj 450 ljudi, ki so lani ustvarili slabih 172 milijonov evrov prihodkov.

Droga Kolinska je dinamično hitro razvijajoče se mednarodno podjetje, to pa ustvarja različne priložnosti za razvoj in napredek zaposlenih. Sodelavci se med seboj motivirajo in si pomagajo, med seboj ne tekmujejo, pač pa sodelujejo in se spodbujajo.

Za zdaj težko napovedujejo, koliko novih zaposlenih bodo potrebovali letos. Ker pa so zavezani stalni rasti, tako v smislu novih izdelkov v okviru obstoječih blagovnih znamk kot tudi prodiranja na tuje trge, bodo verjetno tudi letos aktivni zaposlovalec. Največ naj bi zaposlovali v marketingu in proizvodnji. »Prihodnost podjetij je v znanju, patentih, inovacijah. In k temu svoje sodelavce spodbujamo tudi mi. Tudi danes prejeto priznanje nam potrjuje, da smo na pravi poti,« je med drugim poudaril , član uprave Droge Kolinska.