Ole. Ole. Ole. Da, na koncu se je slišal še – ole. Pa ne za Špance. Nak. Za Slovence. Da, bilo je v preteklosti že 3:3, bilo je že 5:5. Vsakič blizu Špancem, a vsakič tako daleč. Toda to je stara zgodovina. Včeraj smo videli novo, v petnajsto je šlo rado. Na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP je včeraj naposled v dvorani Tabor pred 2000 gledalci padla Španija. Ne favorit. Goljat z Messijem in Ronaldom. Čudež? Ne, zgodovina.

Dve besedi? Kakšna tekma! Dva junaka s tekmo kariere? Alen Fetić in Damir Puškar, oba člana mariborskega kluba Proen. Najprej se je Fetić ob koncu prvega polčasa skorajda zravsal. Vse bolj in bolj se je v dvorani Tabor sinoči namreč čutilo, da Španci niso pravi, da jim ne gre, da to pač ni to. Vsi naslovi gor ali dol. Že res, da so namahali na zadnjem evropskem prvenstvu vse za vsaj dva gola in da so naši šli z dvema visokima porazoma iz Beograda hitro domov. Toda najprej je začutila slovenska reprezentanca, nato pa še sprva zadržana, kmalu pa vse bolj bučna publika. Da se s sedemkratnimi evropskimi in dvakratnimi svetovnimi prvaki lahko ne le igra, temveč enakovredno kosa.

Fetič je v tisti nori 18. minuti poskusil... Tako. Noro. Po domače. Skočil je v Raula Camposa. Cirkus, malo drame, malo uličarstva in priboril prosti strel. Rok Mordej je preskočil žogo in iz polkroga je tja na dolgih dvanajst metrov pritekel Fetić. Bomba. Šus. Evrogol. Direktno v trikot, rašlje, goljačina. Vratar Paco Sedano je lahko le pomahal. Adijo, zmage nad Slovenijo. Gol, kakršen se zgodi pogosto le enkrat v karieri.

Španci so si očitno predstavljali povsem drugačen obračun. Ne ravno lažjega, ampak vsekakor ne takšnega. Žilavega. Šli so na rutino in dobili skrbno, organizirano in predano četo selektorja Andreja Dobovičnika. Žoga je bila resda pri Špancih, a jih ta kot da ni hotela. Slovenija je kljub manjši rotaciji selektorja delovala kompaktno, vzneseno, a niti malo evforično. Že kapetan Igor Osredkar si je prvi upal pomeriti na gol Sedana. Španski selektor Jose Venancio Lopez je pričakoval, da bo kar koli od tistega, kar je že v prvem delu ponudil Miguelin, šlo nekako v gol. Pa ni.

Pričakovati je bilo, da bodo Španci v nadaljevanju pritisnili, zgrizli, preigravali. In so. Drug za drugim. Rotacija Lopeza je dala priložnost skorajda vsakemu od njih. Miguelin je imel celo plejado strelov, šest, sedem, osem. Tudi zadnjega. Pa Aicardo. Pa Alex. Pa Bebe dvakrat. Sami asi dvoranskega nogometa, ki ne hodijo v službe v nasprotju s tekmeci. In vse, kar so dobro plačani profesionalci zmogli, je neverjetno ubranil Damir Puškar, slovenski vratar. Z nogo, roko, telesom. Od blizu ali daleč. Če pa ni branil Puškar, je Lozanov strel ubranila vratnica. Španci so naleteli na dobro postavljenega tekmeca, ki je pač imel tekmo za zgodovino. Red, disciplina in lakota, da so pojedli ta parket, kot je pravilno napovedal Osredkar. Povratna tekma bo 12. aprila v Melilli, španski enklavi v Maroku.