V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3.300 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 50 različnim organizacijam in več kot 11.000 ljudem. Letošnji mesec prostovoljstva začenjajo s krvodajalsko akcijo. ki bo ta petek na Zavodu za transfuzijo krvi v Ljubljani.

»Z dnevom prostovoljstva Novartis obeležuje obletnico ustanovitve. V Sloveniji smo pobudo resnično posvojili. Letos bodo dejavnosti potekale od 25. marca do 22. aprila. Vsako leto pripravimo več aktivnosti, vanje pa se vsako leto vključi več prostovoljcev,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku. Zaposlenim se vsa leta pridružujejo tudi Lekovi upokojenci, s čimer v družbi negujejo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

Vsako leto večja udeležba dokazuje, da prostovoljstvo prinaša koristi vsem ter splete tesne vezi med podjetjem in lokalno skupnostjo ter med ljudmi, ki sodelujejo. »Ko se enkrat pridružiš Dnevu sodelovanja, ga naslednja leta težko izpustiš, saj vidiš, kako malo je treba narediti, da nekomu polepšaš dan. Lani smo na primer starostnike peljali v živalski vrt in med njimi je bila tudi več kot 90-letna gospa, nekdanja Lekova sodelavka, ki ga je prvič obiskala. V vseh letih sodelovanja smo se Lekovi prostovoljci in starostniki navezali drug na drugega in vsako leto komaj čakamo, da se srečamo,« je dejala Dragica Križaj, zaposlena v Leku v Ljubljani.

V Leku skupaj z zaposlenimi vsako leto zberejo predloge za pomoč posameznikom in organizacijam v lokalnih okoljih. Letos so v Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo vključili zbiranje hrane za družine v socialni stiski ter zapuščene živali, s starostniki se bodo družili na ljubljanski tržnici, ki jo bodo obiskali skupaj s starostniki iz Doma starejših občanov Bokalce v Ljubljani, pripravili bodo družabni dan s tombolo v Domu počitka Mengeš in Domu starejših na Fari na Prevaljah ter zabavni dan v Domu starejših občanov Lendava.

Darovali bodo kri, sodelovali pri pri pripravi paketov hrane na Rdečem križu v Ljubljani, urejali zdravilišče Rdečega križa Slovenija na Debelem rtiču. Obiskali bodo tudi otrok s posebnimi potrebami iz OŠ Roje v Minicity v Ljubljani, sadili drevesa v okolici Logatca in na dvorišču Osnovne šole Valentina Vodnika, se z varovanci INCE Mengeš peljali z ladjico po Ljubljanici, poskrbeli za urejeno okolico Malega Doma v Šiški – Zavod Dolfke Boštjančič, Centra Janeza Levca na Dečkovi ulici in zavetišča za živali v Horjulu.

Organizirali bodo tudi nogometni turnir ter obiskali živalski vrt z begunci iz Azilnega doma v Ljubljani v sodelovanju s Slovensko filantropijo, poskrbeli bodo za pleskanje prostorov Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš, šli na plavalni športni dan z otroki Dvojezične OŠ II Lendava in pomagali urediti okolico njihove šole. Kuhali bodo za oskrbovance doma Altra na Prevaljah, oživili kočevske studence in Kolpsko dolino v sodelovanju s kočevsko enoto Zavoda za gozdove Slovenije, uredili letovišči ZPMS v Kranjski Gori in Pacugu ter pripravili zabaven dan v Hotelu Lek v Kranjski Gori za varovance s prilagojenim programom Osnovne šole Poldeta Stražišarja z Jesenic.