Bilo je dve leti tega. Dvorana Tabor. Pet proti pet. Štiri tisoč vzhičenih gledalcev. Drama. Igor Osredkar z igralcem več dve sekundi pred koncem s priložnostjo kariere. Nak. Ni šlo. In bilo je tudi dvanajst let tega. Tri proti tri. Dejan Simić je imel karto za prvi slovenski SP na svoji nogi. Nak. Ni šlo. Zadel je vratnico. »Če bo to naš najboljši dan in njihov slab...« je upanje, ki ga po najslabšem možnem žrebu polagajo člani slovenske reprezentance v dvoranskem nogometu pred obračunoma dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Že tretji remi s Španci na današnji petnajsti tekmi (20.00) bi bil gigantski uspeh.

Če morda menite, da Španci dominirajo v »velikem« nogometu... Ni nič v primerjavi z dvoranskim. Na sedmih SP sta naslove pobrala le Brazilija (pet) in Španija (dva). Furija ima zgolj devet porazov na vseh uradnih tekmah, na zadnjem evropskem prvenstvu v Srbiji pa so zmleli vse tekmece za vsaj dva gola na poti do že šestega evropskega naslova. Sito za SP je res ozko, v Kolumbijo se bo med štiriindvajseterico uvrstilo zgolj sedem evropskih reprezentanc. »Vemo, kdo in kaj so Španci. Nima smisla izgubljati besed,« pravi kapetan reprezentance in član zagrebškega Nacionala Igor Osredkar, eden od četverice, ki igra v tujini. Pričakovati pozitivni rezultat po mnenju reprezentanta z največ nastopi ni realno. Kar pa ne pomeni, da ne upa na čudež.

»Opozorili bomo na najbolj vidne stvari, ki jih delajo Španci. Pričakujemo štirideset minut španskega pritiska. Skušali jih bomo držati malo dlje od gola, ker to pomeni manj prekinitev v strelski coni,« pravi selektor Andrej Dobovičnik, ki je s svojimi fanti pustil dober vtis, a tudi dva poraza s Portugalsko (2:6) in Srbijo (1:5) na EP v Beogradu. Krpa kot ve in zna s fanti, ki hodijo večinoma v službo in trenirajo ob tekmah kvečjemu trikrat na teden, ob tem pa se je upokojil še Uroš Kroflič. Povratna tekma bo 12. aprila v Melilli.