»Svojo nalogo sem večinoma že opravil, šlo je vse po načrtu, ko je pred vzponom na Cipresso, dobrih 25 kilometrov pred ciljem, prišlo do skupinskega padca. Na smolo naše ekipe je bil udeležen tudi kapetan Michael Matthews. Bil sem v koloni, drugi za njim. Na srečo sem zavrl in se prvi rešil padca. Številni niso imeli te sreče. Padci so pač sestavni del kolesarstva. Tudi veliki obeti se hitro razblinijo, kot so sem nam v Orici GreenEdge z Matthewsom,« je Luka Mezgec (157., zaostanek 14:25 minute) delil razočaranje po 107. izvedbi kolesarske klasike Milano–San Remo.

Kamničan je imel v novi avstralski ekipi naloge v podporo enemu od glavnih favoritov, a trud ni prinesel uspeha kot tudi ne ostalima slovenskima kolesarjema Simonu Špilaku (75., zaostanek +1:38) in Kristijanu Korenu (98., +3:39), ki sta imela podobno vlogo kot Mezgec. Špilak v ruski Katjuši za prvega favorita, Norvežana Alexandra Kristoffa (6. mesto), in Koren v ameriškem Cannondalu za Nizozemca Toma Slagterja (14. mesto). Po nekaj preobratih v zaključku, z napadi nekdanjega svetovnega prvaka Michala Kwiatkowskega in prvega favorita Belgijca Grega Van Avermaeta ter skupinskem padcu v zadnjem kilometru, je dokaj presenetljivo slavil zmago Francoz Arnaud Demare (FDJ).

»O dirki z ostalimi kolesarji nisem veliko govoril. Hitro smo se raztepli po svetu. Sem pa zasledil polemiko glede sporne vleke Demareja, da naj bi se na klancu držal za avto. Padel je kot Matthews, klanec Cipressa pa odpeljal najhitreje med vsemi. Naj Francoz objavi podatke z merilnika moči in bo takoj jasno,« se je na vročo debato glede sobotne klasike spomnil Mezgec.

Slovenija bo bolje zastopana na dirki Po Kataloniji, etapni dirki World Toura, ki se začne danes. Poleg Boruta Božiča (Cofidis) bodo vozili Jan Polanc, Matej Mohorič (vrača se po poškodbi) in Primož Roglič (Lotto NL), ki mu je dirka s številnimi vzponi kot nalašč za popolno uveljavitev.

Luka Mezgec je že v Belgiji, kjer se v sredo z 71. klasiko Dwars door Vlaanderen začenja niz najpomembnejših severnih enodnevnih dirk. V ekipi Orica GreenEdge so Mezgecu namenili popoln program vseh najpomembnejših dirk, vključno z legendarno dirko Po Flandriji in dirko Pariz–Roubaix. Obe ima prvič v programu.