Ker v Sloveniji s svojo dejavnostjo ne morejo ustvarjati prihodkov, Danieli Systec Tecnologies, specialist za avtomatizacijo tehnoloških procesov v železarstvu, vse prihodke ustvari v tujini. Nekdanji Systec System Technologies, ki je zadnji dve leti v 100-odstotni lasti skupine Danieli, ki s svojimi podjetji ustvari tri milijarde evrov prihodkov na leto, je tako eno tistih podjetij, ki z izvozom storitev močno pripomorejo k rasti slovenskega BDP. A kljub temu se zadnja leta ubadajo z enakimi izzivi, saj država zanje nima posluha.

Novogoriško podjetje, ki ga vodi Arno Ivančič, bo poslovno leto 2015 končalo junija in je lani ustvarilo dobrih 1,5 milijona evrov prihodkov, zaposluje pa 25 ljudi. Zaradi zahtevnosti njihove dejavnosti, ki je ob kompleksnosti projektov in zahtevah naročnikov tudi zelo stresna, lahko posameznik dela okoli deset let, zato je tudi njihov kolektiv sorazmerno mlad.

»Od potrditve začetka projekta do gradnje železarne običajno mineta dve leti, vendar pa končna predaja kupcu sledi po navadi nekaj mesecev pozneje, saj je treba odpraviti vse pomanjkljivosti, ki so nastale v zgodnejših fazah projekta, in na primer naša ekipa, ki dela v zaključnem delu, zagona železarne prej ni mogla videti. Torej moramo v čim krajšem času odpraviti napake, ki so bile morebiti prej pometene pod preprogo,« slikovito opisuje Ivančič stresnost njihovega dela.

Slovenska podružnica skupine Danieli se še najbolj ubada s tem, kako zagotoviti konkurenčnost, saj jo visoke obdavčitve in stroški ob napotitvah delavcev na po navadi nekajtedensko delo v tujino, kjer opravijo zaključne postopke do zagona železarne, postavljajo v podrejen položaj. »Romuni, Poljaki in Srbi, na primer, so konkurenčnejši od nas. Samo v Srbiji so obdavčitve dela kar 40 odstotkov nižje kot v Sloveniji,« opozarja direktor podjetja, ki bo prihodnje leto zaokrožilo 20-letnico delovanja.

Skupina Danieli, ki ima za vsa svoja podjetja centralizirano marketinško službo in torej skrbi za posel vseh svojih družb, je v poslovnem letu 2014 največ poslov izpeljala v državah EU in Rusiji, kjer so se razmere ob padcu cen nafte bistveno spremenile, saj je občutno manj denarja za nove investicije. Petino ustvarijo na Bližnjem vzhodu, kjer bo dinamika verjetno tudi prihodnja leta še ostala podobna, desetino pa v ZDA in Južni Ameriki. »Visoka pričakovanja v Braziliji so se razblinila, ZDA pa so se povsem zaprle in so samozadostne, torej prihodnja leta tukaj ne pričakujemo kaj veliko posla,« meni Ivančič. Zaradi nestabilnosti prav tako ne načrtujejo sodelovanja z državami severne Afrike.

V Indiji, na Kitajskem in Tajskem, kjer ustvarijo 31 odstotkov prihodkov, ima Danieli pet svojih podjetij. Je pa skupina postavljena pred razmislek, kako naprej, saj kriza kitajskega gospodarstva in manjšanje prepada med njihovo poceni delovno silo in evropsko nakazujeta potrebo po spremembah. »Kitajska ne gradi več toliko, prav tako še ni razvidno, kaj se bo zgodilo po sprostitvi enormnih zalog železa, ki jih je nakopičila Kitajska, ta pa bo sprožila nižanje cene te surovine. Po drugi strani je velik potencial indijski trg, kjer pa je vlaganj zelo malo.«

Zato je načrtovanje poslovanja za več kot eno leto naprej skorajda nemogoče. Kljub temu si Danieli Systec Technology, ki je še pred nekaj leti kot Systec System Technology skrbel tudi za podjetji na Hrvaškem in Srbiji, obeta v bližnji prihodnosti podoben obseg poslovanja. Prav tako načrtujejo, da bodo ustvarjali okoli 1,5 milijona evrov prometa v okviru skupine, kjer so kot pomemben nosilec vrhunskega specifičnega znanja in kot zelo prilagodljivi še naprej nepogrešljivi.