Po četrtkovi zmagi proti Makedonkam kar z 18 zadetki razlike (35:17) v Mariboru niti največji pesimisti niso pričakovali, da se bo Slovenija tako namučila z najslabšo reprezentanco v »balkanski« skupini, v kateri igrata še Hrvaška in Črna gora. Toda v legendarni dvorani Kale v Skopju je le malo manjkalo in Slovenke bi lahko že predčasno pokopale svoje želje in sanje o uvrstitvi na Euro, ki ga bo od 4. do 18. decembra gostilo pet švedskih mest (Stockholm, Göteborg, Malmö, Kristianstad in Helsingborg).

Kljub osmim izenačenjem in (pod)povprečni predstavi so bile Slovenke večji del tekme v rahli prednosti, a nikoli več kot za dva zadetka. Ko je morala že sredi prvega polčasa zaradi neposrednega rdečega kartona med gledalce Teodora Keramičijeva, igralka domačega Vardarja in s petimi zadetki prva strelka Makedonije na tekmi v Mariboru, se je zdelo, da bi se morale Slovenke zlahka sprehoditi do zmage, nujne za nadaljevanje upanja za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje po šestih sušnih letih (EP 2010).

Deset minut pred koncem je Slovenija desetič in sočasno zadnjič povedla za dva (18:16), nato pa se je začela drama. V 55. minuti so si gostiteljice priigrale prvo vodstvo (20:19) in gostje so bile na robu prepada. A Slovenke so zadele dvakrat zapored, vseeno pa je bilo nato 21:21. Dobro minuto pred koncem je Nina Jeriček dosegla svoj šesti zadetek, ki se je kasneje izkazal za zmagovitega, kajti vratarka Sergeja Stefanišin je v zadnjem napadu Makedonk preprečila remi.

»Žal nam ni uspelo ponoviti dobre igre iz Maribora. Kljub visoki zmagi na prvi tekmi nismo podcenjevale Makedonk. Na koncu smo tudi s precej sreče izvlekle tesno, a pomembno zmago,« je dejala Barbara Lazović, slovenska reprezentantka in članica Vardarja (v naslednji sezoni se ji bo v Skopju pridružila tudi Tamara Mavsar), ki je dosegla pet zadetkov. Zadnji dve tekmi bo Slovenija odigrala junija: doma proti Hrvaški in v gosteh proti Črni gori. Izida 4. kroga: Makedonija – Slovenija 21:22 (10:11), Črna gora – Hrvaška 31:29 (19:15), vrstni red: Hrvaška in Črna gora po 6, Slovenija 4, Makedonija 0.