Dnevnikova rubrika Objektivno avtorjev Aljaža Vesela, Ajde Bevc, Aljaža Vindiša, Sama Ačka in Marka Plahute si je na infografičnem vrhu Malofiej v Pamloni za infografiko V pajkovi mreži (o odvozu pajkov v Ljubljani) prislužila posebno nagrado za najboljši zemljevid, poleg tega je bila ta infografika v kategoriji posameznih prispevkov nagrajena še z zlato nagrado.

Bronasto nagrado si je v kategoriji posameznih prispevkov ekipa prislužila za infografiko Zadetek v polno o pristanku rozete, v kategoriji skupinskih portfeljev in fiksnih rubrik pa je ekipa prejela še dve srebrni nagradi.

»Pulitzer infografike«

Vse nagrajence si lahko ogledate tukaj, za kako pomembne nagrade gre, pa lahko vidite že samo po družbi nagrajencev v različnih kategorijah - National Geographic, La Nación, The New York Times, The Guardian, The Washington Post…

»Stroka nagradam Malofiej neformalno priznava status “pulitzerja” infografike, že samo bežen pregled udeleženih in izmed njih nagrajenih medijev pa to percepcijo samo še potrjuje. Ob tem bi dodal, da infografična skupnost, pa tudi marsikateri medij, katerega predstavniki se udeležijo konference, ne ločujejo med infografiko in novinarstvom; gre za novinarstvo per se, le da v drugih izraznih oblikah, kot besedilu ali fotografiji,« je pojasnil Aljaž Vindiš, eden od nagrajenih članov ekipe Objektivno.

Primer dela z mislijo na uporabnost končnemu uporabniku

Vindiš je pojasnil, da se je žirija za letošnjo posebno nagrado (za najboljši zemljevid v tisku) odločala med zemljevidom v Objektivu in prispevkov National Geographic, ki je v preteklosti to nagrado že večkrat nesel domov. »V naš prid so odločili, saj naj bi bil zemljevid vsebinsko in likovno primer dela z mislijo na uporabnost končnemu uporabniku, ne le dober novinarski prispevek,« j prepričan Vindiš. Dodaja, da je največji dosežek ekipe zagotovo to, da so v slovenski prostor ne le uvedli področje medijske infografike, temveč dosegli priznanje področja kot novinarskega.