»O, kako sem bila živčna! Nisem pričakovala, da bomo po dveh predajah tako visoko. Dobro, da sem tudi sama zdržala pritisk,« si je od presenečenja in odgovornosti na svetovnem prvenstvu na Holmenkollenu nad Oslom oddahnila biatlonka tretje predaje Anja Eržen. Po njenem nastopu je namreč slovenska ženska štafeta (Andreja Mali, Teja Gregorin, Eržen, Urška Poje) v eni najbolj prestižnih disciplin povsem nepričakovano mešala štrene reprezentancam, ko so pred 25.000-glavo množico lovile naslov svetovnih prvakinj. Spredaj so bile le Norveške, ki so z biatlonko odločitve Marte Olsbu tudi slavile pred domačo publiko in kraljem Haraldom IV, srebrnimi Francozinjami, bronastimi Nemkami ter Kazahstankami.

Urška Poje ima nekaj genov podobnih Jakovu Faku

Od Urške Poje, komaj 18-letne biatlonke SK Loška dolina, ki zadnja leta zapolnjuje vrzel članske reprezentance, nihče ni pričakoval tekaškega čudeža. Ali nemara obrambe položaja pred Ukrajinkami Uroša Velepca za prestiž. Na strelišču je z nekaj drhtenja pri streljanju leže potrdila strelsko odločnost. »Pri streljanju stoje sem si dopovedala, da zmorem, znam, in sem se zbrala. Uživala sem v tekmi,« je bila navdušena biatlonka iz vasice Lipsenj na obrobju Cerkniškega jezera, ki ima nekaj genov podobnih Jakovu Faku.

Vsa štiri dekleta so naredile najboljšo predstavo sezone. Predvsem na strelišču so dokazale velemojstrstvo. Poleg Nemk so bile najnatančnejše strelke tekme. Tako visoko ženska štafeta ni bila že od olimpijskega leta 2010. Po Vancouvru, kjer se je končala zlata doba štafete z generacijo Ravnikar, Brankovič - Likozar, Mali in Gregorin, so minila leta popolne zapostavljenosti ženske štafete. Bivše vodstvo ni vlagalo v moč ekipe, torej štafete. Deveto mesto je spodbuda, da se splača vlagati, čeprav je štafeta sestavljena tudi iz dveh (naj)veterank. »Počutila sem sem, kot bi bila stara 25 let. Zame je bil to popoln nastop,« je žarela od ponosa Andreja Mali, ki je bila enajsta v prvi predaji, 28 sekund za Finko Kaiso Makarainen. Popolna strelka Teja Gregorin in Anja Eržen sta imeli sedmi čas predaj.

Fak bo v nedeljo branil naslov svetovnega prvaka

Uspeh biatlonk je delno pogojen z evforičnim pozitivnim vzdušjem po vrnitvi Jakova Faka v stanje zlatih časov. V slovensko reprezentanco se se vrnili nasmeh, samozavest in sproščenost. V našem štabu so se tudi odločili, da Jakova Faka ne bodo poslali na današnjo štafetno tekmo (15.30). Klemen Bauer, Lenart Oblak, Miha Dovžan in Rok Tršan bodo s številko 19 začeli s sedme startne vrste. »Jakov naj spočit pričaka nedeljski skupinski start, kjer ima seveda možnosti, da ubrani naslov svetovnega prvaka. Tvegamo. Mogoče pa presenetijo kot ženska štafeta,« je odločitev pojasnil vodja panoge Janez Ožbolt.

In možnosti Jakova Faka za ubranitev naslova svetovnega prvaka v nedeljo po 15.30? Vse. Peto in šesto mesto nad Oslom pred dnevi je kapital za samozavest. Vse drugo je loterija. Od uvedbe discipline leta 1999 je naslov svetovnega prvaka ubranil le Raphael Poiree. Kar dvakrat. Doslej pa je bilo od leta 1958 v štirih posamičnih disciplinah le devetnajst primerov ubranitve naslova prvaka. Od tega je petkrat zapisan Martin Fourcade in štirikrat Ole Einar Bjoerndalen. Oba sta že zaznamovala to prvenstvo. Če bi Jakovu Faku uspelo, ne bi bil to samo največji podvig v zgodovini, kot sam pravi. Še posebno impozantno bi bilo zaradi ere obeh velikanov biatlona, ki pišeta zgodovino. Ole verjetno v nedeljo s koncem kariere.