Nepremičnini, v katerih so načrtovali dom za starejše občane in varovana stanovanja, je na tretji javni dražbi januarja lani za 4,17 milijona evrov odkupil DUTB. Gre za velik objekt, v katerem je prostor za 120 postelj v eno- in dvoposteljnih sobah, v stavbi v neposredni bližini pa 38 varovanih stanovanj. Objekta stojita na površini 11.000 kvadratnih metrov zemljišča ob potoku Vrtojbica. DUTB je na dražbi nastopal tudi kot upnik, saj je Abanka Vipa nanj prenesla vse terjatve v višini dobrih 8,4 milijone evrov.

Center zgradili za socialne dejavnosti

Dom starejših občanov in varovana stanovanja je gradil zavod za izgradnjo socialnega centra (ZIC), ki je bil v 55-odstotni lasti družbe Kampa, katere stoodstotni lastnik je Gradbeništvo Marc iz Ajdovščine, in v 45-odstotni lasti občine Šempeter - Vrtojba. Občina je sicer v zavod vložila zemljišče, katerega vrednost je ob začetku gradnje doma znašala okrog milijon evrov. »Zadovoljen sem, ker je DUTB veliko resneje pristopil k reševanju te svoje terjatve, pokazal tudi resen namen, da bi zadevo rešili v čim večje zadovoljstvo vseh vpletenih ter da bi se terjatev končno tudi poplačala,« je pred dobrim letom povedal Milan Turk, župan občine Šempeter - Vrtojba, in dodal, da upa, da bodo v objektih izvajali socialne dejavnosti, za kar je bil center tudi zgrajen.

Interes obstaja, težave z dokumentacijo

Dom je skoraj v celoti zgrajen, manjkata le notranja ureditev in oprema. Na šempetrsko-vrtojbenski občini so upali, da jim ga bo uspelo dokončati in dati v najem novogoriškemu domu starejših, vendar dogovora niso sklenili. Iskali so druge rešitve. Kot možna se je že pred leti pokazala ponudba italijanskega kupca iz Gorice, ki je hotel stavbo dokončati in nameniti isti dejavnosti. A je bila njegova tedanja ponudba za lastnika prenizka, saj je za nakup le stavbe doma ponujal štiri milijone evrov. Objekt varovanih stanovanj je bil ocenjen na milijon evrov.

Iz DUTB so nam sporočili, da tako dom upokojencev kot objekt varovanih stanovanj prodajajo v obstoječem stanju, kar oglašujejo tudi na spletni strani. Interes za nakup obstaja, pravijo, težave pa, da se pojavljajo pri pridobivanju dokumentacije. »Prejšnji lastniki so tako objekte kot pravna razmerja pustili v zelo neurejenem stanju. DUTB si v sodelovanju z lokalnimi ustanovami prizadeva razmere urediti,« so še zapisali v službi za korporativno komuniciranje DUTB.

S preureditvijo do prostora za 200 ljudi

V teh dneh se je na Goriškem pojavila ideja, da bi nesojeni dom za upokojence, med gradnjo ga je obiskal tudi predsednik države, namenili za začasno nastanitev migrantov. O možnostih preureditve doma za begunce smo povprašali tudi Andreja Marca, ki je omenjeni dom gradil. »Z majhnimi posegi bi lahko v domu uredili prostor za 200 ljudi. V objektu je vse dokončano. Na stenah so luči, položeni so podi in opremljene sanitarije. Pripravljena je tudi razdelilnica hrane. Pripeljati bi bilo treba samo še postelje, mize in stole ter objekt ograditi. Objekt še nima uporabnega dovoljenja,« je povedal. Dodal je, da takšno idejo podpira: »Bolje je, da objekt namenimo za nekaj dobrega, kot pa da propada. Mi smo zaradi gradnje v Vrtojbi ob tri milijone evrov. Podjetje s 25-letno tradicijo je včasih zaposlovalo več kot 100 delavcev, danes smo na robu propada.«