Dolga je pot do dvoranskega vrhunca zimske atletske sezone, ki bo prihodnji konec tedna v Portlandu. Norme za nastop na svetovnem prvenstvu so izpolnili štirje slovenski atleti, a se je Maruša Mišmaš nastopu odpovedala. Slovenske barve bodo v ZDA nosili Maja Mihalinec (60 m), Marina Tomič (60 m ovire) in Luka Janežič (400 m), ki bodo v Portland odpotovali s svojimi trenerji Srdjanom Djordjevićem, Matejem Juhartom in Rokom Predaničem.

»Mednarodna atletska zveza je zelo ostro postavila norme za nastop na vrhuncu dvoranske sezone. Kljub temu smo veseli, da so norme izpolnili štirje atleti. Želimo si, da bi bili vsi na vrhuncu dvoranske sezone najboljši in najhitrejši ter se uvrstili v polfinale,« pravi novi predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo.

Prva bo na zahodu ZDA nastopila Marina Tomič. »Če ne bi verjela, da lahko tečem pod 8,10, se v ZDA ne bi odpravila. Raje bi deset dni počela kaj drugega. Zelo sem vesela, da sem se po lanski poškodbi sestavila že v zimski sezoni,« pravi atletinja Kladivarja, ki je najhitreje v dvoranski sezoni tekla 8,17. »Vse gre po planu, ki sva si ga zastavila v zimski sezoni. Verjameva, da ima Luka dobro podlago za nastop na evropskem prvenstvu v Amsterdamu, kjer bova imela višje cilje kot v Portlandu. Kljub temu si v Portlandu želiva, da znova izboljša državni rekord,« pravi nekdanji odličen sprinter Rok Predanič, v zadnjih sezonah trener Luke Janežiča.

Odprava bo šla na pot v Portland že jutri. Pred njimi bo konec tedna na evropskem pokalu v metih v Romuniji nastopilo pet slovenskih atletov. V družbi izkušenega metalca kopja Matije Kranjca bosta v Aradu nastopila še metalca kladiva Claudia Straus in Nejc Pleško, suvalec krogle Blaž Zupančič in metalka diska Veronika Domjan, ki je v tej sezoni z daljavo 59,51 m izboljšala državni rekord. Zaradi poškodbe je nastop odpovedala metalka kladiva Barbara Špiler, Martina Ratej pa bo izpustila zimsko sezono.