Žan Janša, sin predsednika SDS Janeza Janše, ni bil dolgo brez službe. Potem ko mu je kot asistentu pri evropski poslanki Patriciji Šulin konec leta 2015 potekla pogodba za določen čas, sta mu zdaj nove delovne zadolžitve že našla preostala evropska poslanca iz vrst SDS Romana Tomc in Milan Zver. Tega v Bruslju tokrat tudi ne skrivajo, saj se je Žan Janša že pojavil na uradnem seznamu parlamentarnih pomočnikov.

V pisarni Romane Tomc skupaj s partnerico

Vprašanja, katere so nove bruseljske zadolžitve Žana Janše, pod kakšnimi pogoji so ga zaposlili in zakaj so se sploh odločili za sodelovanje z njim, smo včeraj naslovili na Romano Tomc in Milana Zvera, vendar njihovih odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli. »Osebe, po kateri me sprašujete, ne poznam in tudi ni del strokovnega osebja naše politične skupine,« nam je povedal tiskovni predstavnik poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Pedro Lopez de Pablo.

Po podatkih z bruseljskega seznama asistentov je sicer razvidno, da je Žan Janša tokrat zaposlen pod postavko »akreditirani pomočnik (skupina)« Romane Tomc in Milana Zvera. Kot so nam pojasnili sogovorniki iz asistentskih vrst, lahko določen bruseljski ali lokalni pomočnik dela tudi za več evropskih poslancev hkrati, za tovrstno sodelovanje pa se poslanci odločijo zaradi na primer povečanega obsega dela ali z namenom pokrivanja določenega, specializiranega področja. Ko gre za slednje, se z določenim asistentom velikokrat povežejo tudi poslanci različnih političnih skupin, v vsakem primeru pa za plačo pomočnika poskrbijo oziroma si jo delijo poslanci, ki imajo za ta namen na voljo nekaj več od 21.000 evrov mesečno. Dodajmo še, da se asistenti uvrščajo v 19 plačnih razredov, plače pa se gibajo od slabih 1700 do 7800 evrov bruto na mesec.

Romani Tomc so po uradnih podatkih doslej pri delu v Bruslju že pomagali trije asistenti, med katerimi je tudi Maja Mikanec, sicer partnerica Žana Janše, ki je bila v prejšnjem mandatu evropskega parlamenta zaposlena pri poslanki Zofiji Mazej Kukovič. Dva asistenta je imel do »prihoda« Žana Janše v evropski prestolnici na voljo Milan Zver. A kot rečeno, zakaj sta si oba evroposlanca iz vrst SDS zdaj zaželela še pomoči Janševega sina, z zavzetostjo katerega naj si Šulinova pred tem po naših informacijah ne bi mogla veliko pomagati, nam včeraj ni uspelo izvedeti.

Delovnih izkušenj Žana Janše niso nikoli »razkrili«

Da je evropska poslanka Patricija Šulin zaposlila sina predsednika slovenskih demokratov, smo poročali januarja lani. Vendar tedaj Žana Janše ni bilo mogoče najti v javni bazi bruseljskih asistentov. Svojo anonimnost (za kratek čas) naj bi dosegel z obrazložitvijo, da je sin političnega zapornika, zaradi česar bi lahko bila ogrožena on sam in tudi evropski parlament. Nekateri naši bruseljski sogovorniki so bili tedaj prepričani, da je bil pravi razlog za anonimnost poskus prikrivanja zaposlitve po strankarski liniji. »Če ste slišali izjavo predsednika Evropske ljudske stranke, to ni edina pomoč, ki jo je Evropa ponudila družini političnega zapornika,« je sinovo zaposlitev tedaj razumel predsednik SDS Janez Janša.

Dodajmo, da Šulinova oziroma njeni sodelavci niso nikoli novinarjem »razkrili« podatkov o izobrazbi in delovnih izkušnjah, s katerimi si je Žan Janša zaslužil mesto bruseljskega asistenta. Prav tako niso nikoli demantirali navedb, da naj bi imel zgolj srednješolsko izobrazbo in da naj bi bil v preteklosti zaposlen v grosupeljski igralnici in na bencinski črpalki.