Ljudje spomladi največ povprašujejo po izdelkih za hujšanje, hodijo na razne razstrupljevalne terapije in se lotevajo raznoraznih diet,« opaža prehranska terapevtka in terapevtka tradicionalne kitajske medicine iz Centra Holistic Alja Dimic. Poudarja, da je že sam način izbire in priprave hrane dovolj, da se bolje počutimo, imamo več energije in smo bolj zdravi.

Številni spomladi tarnajo nad utrujenostjo, brezvoljnostjo in pomanjkanjem energije. Kaj jim priporočate za sprostitev in odpravljanje stresa?

Spomladanska utrujenost, živčnost, tesnoba in depresija nastanejo zaradi prenasičenih in zastrupljenih jeter, ki ne morejo pravilno delovati in čistiti krvi. Strupi v nas začnejo zastajati in se nekje nalagati, strupene glive in bakterije sproščajo strupene pline, ki vplivajo tudi na možgane. Terapiji ventuza in moksa, sprememba prehrane, gibanje na svežem zraku in veliko sveže vode so dejavniki, ki zagotovo prinesejo pozitiven rezultat.

Kateri je za vas najuspešnejši »program« za izboljšanje kakovosti življenja?

Najboljši program je zagotovo spremenjen način življenja, ko človeku spremenimo nakupovalne navade, ko mu predstavimo nov način priprave hrane in mu predstavimo, kdaj je določeno živilo zdravo in v katerem delu dneva to živilo deluje negativno. Ni vseeno, kdaj kaj pojemo, kako to pojemo in na kakšen način to pripravimo.

Je razstrupljanje najučinkovitejši postopek za krepitev obrambnega sistema pred škodljivimi dejavniki?

Razstrupljanje je eden glavnih tretmajev, ko si želimo boljši imunski sistem, saj spodbudimo jetra in črevesje, da odplaknejo strupene snovi, s čimer naredimo prostor za zdrave probiotične bakterije, ki krepijo naš imunski sistem. Ob tem je seveda ključna pravilna prehrana, ki telesa ne zakisa in ne zasužnji ter mu omogoči zdravo in optimalno delovanje.

Odlično se obnese tudi tradicionalna kitajska medicina, ki s svojimi tehnikami in tretmaji spodbuja pretok limfe in odstranjevanje nakopičenih toksinov globoko iz naših celic in tkiv.

Ali sta post in razstrupljanje organizma eno in isto?

Ne. Post lahko imenujemo obdobje, ko človek izloči vso hrano.

Vse drugo so delni posti, ko ljudje pijejo sokove, jedo juhe… Razstrupljanje organizma je lahko delni post, a to vseeno ni enako.

Ko k nam pridejo ljudje na razne razstrupljevalne tretmaje, poleg predpisane prehrane izvajamo tudi terapiji mokso in ventuzo, ki močno spodbudita delovanje jeter, črevesja, urinarnega trakta in limfnega sistema. To so glavni organi, ki sodelujejo v procesu razstrupljanja. Poleg tega skupaj spišemo tudi prehrano, ki pa je vedno prilagojena posamezniku, njegovim željam in potrebam.

Poznamo več vrst posta, katerega najpogosteje priporočate?

Poznamo vodni post, ko pijemo le vodo ali čaje, in najbolj uporabljan delni post s sokovi. Ne priporočam postenja s sadnimi sokovi, ljudje naj dajo vedno prednost zelenjavi, saj ima sadje veliko fruktoze, ki v presežkih zagotovo ne pomaga pri razstrupljanju.

V tujih klinikah, kjer delam, vsakomur glede na starost, težave in bolezni priporočimo zanj najprimernejšo obliko delnega posta.

Se je pred razstrupljanjem organizma res treba najprej posvetovati s strokovnjakom?

Vsekakor priporočam posvet s strokovnjakom ali zdravnikom, saj je določen način prehranjevanja za določene ljudi zdrav, za koga drugega pa ne. Ravno zato je pomembno, da se prehranski režim prilagodi posamezniku, pri čemer upoštevamo vse karakteristike človeka, in le tako postenje oziroma razstrupljanje prinese želene rezultate.

Prav tako se je na postne dni treba predhodno pripraviti. Sploh ljudje, ki jedo veliko živalskih beljakovin, sladkorjev in vnaprej predelanih izdelkov, morajo vsaj tri do pet dni pred delnim postom vse te izdelke odstraniti z jedilnika. Pa tudi izdelke iz žit, alkohol in cigarete je treba opustiti.

Menda je pomembno tudi postopno privajanje na vnovično vnašanje trde hrane.

Tako kot postopno ukinjamo določeno hrano, na enak način začnemo uvajanje. Začnemo s polnozrnatimi žiti, oreščki in nazadnje z živalskimi beljakovinami, če jih sicer uživamo.

Redna vadba dosega pozitivne učinke na delovanje organov izločanja. Se strinjate, da je sestavni del očiščenja organizma tudi telesna dejavnost?

Seveda, v tujini na zelo znani kliniki redno priporočajo skakanje s kolebnico ali na trampolinu, s čimer močno spodbudimo delovanje limfnega sistema, zaradi česar se strupi hitreje izločijo iz telesa. Poleg porabljenih kalorij pa nas vadba napolni s pozitivno energijo in delovnim elanom, kar je v vsakdanjem življenju zagotovo zelo pomembno.

Pospešena telesna prekrvavitev po telesu hitreje in lažje prenese potrebna hranila in kisik, ki nam dajejo energijo in skrbijo za to, da vse deluje tako, kot mora.

Je treba med razstrupljanjem negovati tudi našo duševno plat?

Še tako striktne diete in telesne vadbe ne bodo učinkovale, če ob tem ne bomo čutili zadovoljstva, oziroma se nam bodo upirale. Povišan stresni hormon kortizol iz telesa črpa potrebna hranila, spodbuja izločanje inzulina in nastajanje vnetij. Duševna umirjenost je ključ do zdravega mišljenja in delovanja. Ljudje smo skupek duševnosti in telesa in eno brez drugega ne more funkcionirati. Duša in telo sta odvisna drug od drugega in tako, kot mislimo, tako smo videti in tako delujemo.

Nam lahko za konec zaupate še osnove zdravega načina prehranjevanja med razstrupljanjem organizma?

Kupujte ekološko zelenjavo, sadje, žita in oreščke. Uživajte v zelenjavnih juhah in sokovih, sadje pa uživajte celo in z njim ne pretiravajte. Med natančnejšim razstrupljanjem omejite vsa žita. Popolnoma odstranite sladkor, belo moko, mlečne izdelke, meso in vso vnaprej pripravljeno hrano.

In še nekaj je: najpogostejša napaka, ki si jo ljudje privoščijo med razstrupljanjem, je, da se natančno držijo jedilnika, sočasno pa komaj čakajo, da bo razstrupljanja konec in bodo spet lahko »normalno« jedli.

Na tak način se vrtimo v začaranemu krogu in ravno zato menim, da moramo ljudem približati zdrav način prehranjevanja, da ga sprejmejo kot svoj način življenja. Potem je razstrupljanje le del že uvedenega sistema in pride samo od sebe. Zato nisem zagovornica takšnih kratkoročnih rešitev in se zavzemam za spremembo načina življenja, ob katerem nobeno razstrupljanje ni težko.