Napovedi združenja – Konzorcija britanskih trgovin, ki se ukvarjajo s prodajo na drobno, so še bolj črne, saj do leta 2025 pričakujejo nadaljnje zapiranje na tisoče trgovin in izgubo okoli 900.000 delovnih mest.

Združenje navaja tri glavne razloge za to: glavna naj bi bila odločitev vlade, da z letošnjim aprilom začne postopno nadomeščati nizke minimalne plače s plačami, s katerimi je mogoče preživeti (living wage) brez socialne podpore, in da z aprilom 2017 uvede nov, 0,5-odstotni davek na plačni znesek podjetij, katerih plače znesejo skupaj več kot tri milijone funtov na leto. S tem davkom naj bi vlada v davčno blagajno dobila dodatne tri milijarde funtov, s katerimi bi financirala tri milijone vajeništev. Tako naj bi velika podjetja namesto države posredno financirala usposabljanje mladih delavcev. Ta vladni ukrep najbolj kritizira združenje direktorjev, ki ocenjuje, da gre za dodatni davek, ki bo prizadel številna manjša podjetja. Vlada pa trdi, da bo prizadel le dva odstotka delodajalcev. Tretji pomemben razlog za umiranje klasične trgovine je vse večja priljubljenost spletnih nakupov.

Združenje trgovin ocenjuje, da bo zaradi vsega tega treba odpustiti skoraj tretjino od treh milijonov zaposlenih v trgovinah ter da bo to najbolj prizadelo ekonomsko najšibkejše dele Britanije, Wales in sever Anglije. Po tej črni napovedi naj bi do leta 2015 v Britaniji zaprli do 74.000 od 270.000 trgovin in odpustili omenjenih 900.000 zaposlenih.

Tisti, ki bodo ostali, bodo spodobno plačani

Vsi delodajalci se trenutno najbolj pritožujejo zaradi postopnega zviševanja minimalnih plač na plače, s katerimi naj bi bilo mogoče preživeti. S prvim aprilom se bodo zvišale s 6,70 funta na 7,20 funta na uro, do leta 2020 pa na 9 funtov na uro. Najbolj stokajo veliki delodajalci, kot so samopostrežne verige, ki so se pri svojem poslovanju v zadnjih skoraj treh desetletjih najbolj zanašale na nizke plače prodajalcev: od leta 1990 do zdaj se je število njihovih zaposlenih z resnično bednimi plačami, ki so v povprečju le nekaj višje od minimalnih, podvojilo: celo 60 odstotkov zaposlenih je na teh plačah, ki so prenizke za preživetje. Leta 1990 jih je bilo 30 odstotkov. V celotnem trgovinskem sektorju je na nekaj več kot minimalnih plačah 20 odstotkov zaposlenih.

Delovnih mest bo v prihodnje torej veliko manj, a tista, ki bodo ostala, bodo bolj produktivna in bolje plačana. Pri združenju pravijo, da se strinjajo s tem, da je treba odpraviti bedne plače. Dejstvo pa je, da bodo bolje plačani samo zaposleni, ki bodo ostali, 900.000 pa jih bo ostalo brez dela.

V minulih osmih letih je bilo v trgovinskem sektorju odpuščenih okoli četrt milijona zaposlenih. Največ leta 2008, na vrhuncu krize. V tem letu so trgovine odpustile skoraj 75.000 zaposlenih. Leta 2012 so jih odpustili več kot 45.000. Lani je končno število odpuščanj prvič padlo pod deset tisoč. Letošnje leto pa se je začelo porazno: samo v januarju je trgovinski sektor odpustil 4830 zaposlenih iz 450 trgovin.