Svetal primer širjenja lastnih horizontov in horizontov svojih someščanov so pripravili najstniki srednje šole v kot iz škatlice srčkanem mestu na severovzhodu ZDA. V okviru šolske delavnice so na odru uprizorili življenje in delo ljudi v antični Grčiji in starem Rimu. Naj vsi vidijo, da ameriška mladež dobro ve, da se zgodovina ni začela z datumom rojstva Melanie Trump. Da so ljudje živeli, seveda ne v takšni demokraciji, kot jo imajo ZDA, še v času, ko v Ameriki niti Indijancev ni bilo.

Pohvale vredna zamisel; pokazati ljudem, tudi v sila odročnih krajih velike dežele, kakšne so bile šege in navade primitivcev pred dobrimi dva tisoč leti, ko so potovali peš in se bojevali z meči, ko niso imeli iphonov, robotskih sesalnikov in McDonald'sov. A so nadebudni najstniki pri tem šli predaleč, pedagoški delavci pa so bili premalo budni in se je sicer lepa predstava spremenila v škandal, ki pretresa ameriško javnost ter odpira vprašanja, kam gre »naša« mladina in ali ji javno šolstvo sploh zmore vsaditi tradicionalne vrednote ameriške družbe.

Med drugim je mularija ob mislih slavnih filozofov, astronomov in pesnikov antičnega časa prikazala tudi, kako so tiste čase na mestnem trgu sužnje prodajali. Na oder so zvlekli pomanjkljivo oblečenega lepo raščenega črnca, ki so mu antični trumpi v togah pred zbranim občinstvom otipavali mišično maso, rinili prste v usta in zobe preštevali, da bi nato licitirali, kdo da več za črnega sužnja, kakršnega za to izklicno ceno niti v bližnjem šoping centru ne dobiš.

Občinstvo je najprej obnemelo, nato začelo odvračati poglede od grozljivega in nespodobnega prizora na odru, nekateri so svojim otrokom z rokami oči prekrivali, drugim je bilo slabo in so zapuščali dvorano, nekateri so zbrali toliko poguma, da so gledali obscenosti na odru, potem pa kričali fuj in fej. S tem da so na odru pred javnostjo tako žalili temnopolte ljudi, ki jim sicer v ZDA ljubkovalno pravijo afroameričani, so šli čez rob dobrega okusa in politične korektnosti.

Črnci so naši sosedje, naši sodelavci, naši sodržavljani, ki smo jim že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dovolili sedeti v avtobusih tudi na sprednjih sedežih, zdaj pa jih na odru razgaljamo, žalimo in ponižujemo. Tega si pa res v Ameriki, državi svobode in demokracije, črnci ne zaslužijo, pa naj gre stokrat za prikaz nekakšne antike, so javno komentirali in protestirali ogorčeni meščani. Predstavo kot politično nekorektno so obsodili mestni svet, župan, šerif, lokalni duhovnik, svet staršev. Ravnatelj se je s solzami v očeh opravičeval, učitelji so se s pepelom posipali in obžalovali, da niso igre prepovedali, še preden je prišla na oder, tako kot prfoksi na prvi mariborski gimnaziji. Dijaki so milo prosili odpuščanja. Ta travma jih bo ožigosala za vse večne čase.

Hkrati so nekaj držav južneje, v Montgomeryju (Alabama), policisti na ulici ustrelili črnca. Politično korektno, saj je ob treh ponoči čisto sam hodil po pločniku in v roki nosil palico in velik čopič za pleskanje in tako ogrožal ameriško svobodo in demokracijo.