Trinajsto mesto mešane štafete, rutiniran nastop Andreje Mali, smola Teje Gregorin, optimističen nastop Klemna Bauerja in vrnitev Jakova Faka v krog najmočnejših biatloncev. To so glavni zaključki uvodne preizkušnje svetovnega prvenstva v biatlonu na kultnem Holmenkollnu. Nemara je Slovenija na tekmi mešanih štafet zadnjič nastopila v tej zvezdniški zasedbi, ki je Sloveniji priborila prvo kolajno na štafetnih tekmah svetovnih prvenstev pred štirimi leti v Ruhpoldingu. Zlato so osvojili Francozi, štiri sekunde pred Nemci in 14 sekund pred gostitelji Norvežani.

Teja Gregorin: Vse je šlo narobe

Velika verjetnost je, da se Andreja Mali, najstarejša udeleženka svetovnega prvenstva, po koncu zime poslavlja od tekmovalnega biatlona. Po svojem nastopu je bila ponosna na »lepe ničle«, kot se je po biatlonsko izrazila po optimalni strelski izvedbi. »Želela bi si vsaj še hitrejšo smučino. Sneg je bil počasen, v smučini se delajo večje časovne razlike, kot sem želela,« je pripomnila Andreja Mali po uvodni tekmi že njenega enajstega svetovnega prvenstva. Teja Gregorin je na desetem prvenstvu, a doslej še ni imela take smole. »Vse je šlo narobe, vse se je slabo končalo,« je tožila izkušena biatlonka. Z osmimi naboji je zadela zgolj štiri tarče in morala v kazensko raziskavo obzorja Holmenkollna. Trener Tomaš Kos je (vsaj) za en zgrešen strel našel opravičilo: »Teja je imela smolo. Zadnji naboj je bil pokvarjen. Slišati je bilo drugačen zvok, naboj ni dosegel tarče. Nekaj takih primerov smo že imeli, a na treningu. Nesrečno naključje, da se je to zgodilo prav na svetovnem prvenstvu. Vsaj dvanajsto mesto je bilo v dosegu.«

Veliko bolj optimističnih je bilo moških 15 kilometrov (2 x 7,5). Klemen Bauer in Jakov Fak sta ugled slovenskega biatlona reševala z enim najboljših nastopov v sezoni. Klemen Bauer je dosegel deveti in Jakov Fak tretji čas svoje predaje. V moškem delu sta bila kot par konkurenčna tudi najboljšim štafetam. Za prvakoma Francozoma (Fillon Mailet, Fourcade) sta po seštevku časa zaostala le 20 sekund, za srebrnima Nemcema (Peiffer, Schempp) 14 in za norveškima bratoma Boe le šest. »Žal mi je, Norveška,« se je svojim rojakom opravičeval Tarjei Boe, potem ko je v zadnji predaji izgubil odličen troboj proti Simonu Schemppu in Martinu Fourcadu.

Jakov Fak: Potrudil sem se

Bauer in Fak sta analitične čase dneva pregledovala z nasmehom. Najhitrejši biatlonci zadnje predaje so bili časovno v razmaku le 11 sekund. V smučini je bil Fak podobno hiter kot biatlonci s slovesom najhitrejših v smučini to zimo (Fourcade, Schempp, Landertinger), hitrejši tudi od nekaterih drugih (Šipulin), čeprav je imel zaradi situacije v začelju kolone manj stika z najboljšimi in s tem tudi nobene prave predstave. Vseeno, svetovni prvak se je vrnil! »Ne glede na situacijo, da nismo bili spredaj, sem resno tekmoval. Potrudil sem se. Naredile so se velike razlike. Upam, da sem upravičil svoj nastop,« je bil vidno zadovoljen Jakov Fak. Na kilometre daleč se je videl igriv nasmeh kot optimizem za nadaljevanje prvenstva jutri v sprintu (10 km) in nedeljsko zasledovalno tekmo.

Pozitivni detajl za Bauerja je ob dobrih tekaških časih tudi zahteven profil proge. Le najmočnejši in najbolje pripravljeni so v ospredju, velikih senzacij ni. Bauer je tako potrdil optimistično napoved, da je pripravljen za veliko prvenstvo, njegovo osmo, seveda primerno okoliščinam jesenske bolezni, čeprav čudežev ne pričakuje. »Dokler ni prve tekme, o pripravljenosti večinoma le ugibamo. Občutek je eno, tekma drugo. Sem motiviran. Imam občutek, kot bi bil začetek sezone. Optimistično čakam sobotno tekmo,« se je Klemen Bauer razgovoril ob uvodni tekmi na Holmenkollnu.