Kar 32 let je minilo, odkar so se najboljše alpske smučarke sveta nazadnje merile na tekmi svetovnega pokala v Jasni. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je na najvišji slalomski stopnički stala Švicarka Erika Hess. Večina alpskih smučark, ki se bodo na Slovaškem merile v soboto in nedeljo, se tedaj sploh še ni rodila. Slovaki so izjemno ponosni tudi na moške tekme svetovnega pokala, ki jih je Jasna gostila med letoma 1979 in 1982. Na svoji spletni strani so zapisali, da nikoli ne bodo pozabili, kako so na Nizkih Tatrah svoje mojstrstvo kazali Šved Ingemar Stenmark, Italijan Gustavo Thöni, ameriška brata Phillip in Steven Mahre ter Jugoslovan Bojan Križaj.

Na Slovaškem je alpsko smučanje z uspehi 31-letne Veronike Velez Zuzulove pridobilo popularnost. Slovakinja se je v tej sezoni štirikrat uvrstila na zmagovalni oder, vrhunec športne kariere pa je doživela sredi letošnjega januarja v Flachauu. Tedaj je namreč v treh dneh na avstrijskem Solnograškem dobila obe preizkušnji ter močno popravila družinski proračun, saj je bila najboljša na najbolj plačani ženski tekmi svetovnega pokala, tako da je za eno zmago prejela več kot 70.000 evrov.

V Jasni tako bogatega nagradnega sklada najboljše alpske smučarke sveta ne bodo imele. Slovaki bodo stiskali pesti še za drugo svojo športno junakinjo Petro Vlhovo. Dvajsetletna Slovakinja se je namreč na prvem slalomu sezone v ZDA s sedmim mestom prvič uvrstila med najboljšo deseterico, že na naslednji preizkušnji v Areju pa se je veselila prve in do zdaj edine zmage svetovnega pokala. Odtlej je bila Vlhova na slalomih še dvakrat tretja ter peta in šesta. Prva favoritinja na slalomu bo Mikaela Shiffrin, vrstnica Vlhove. Američanka se je po poškodbi na začetku sezone, ko je bila nepremagljiva, prejšnji mesec zmagovito vrnila na slalomsko sceno.

Slalom bo izjemno pomemben predvsem za Ano Bucik, ki še lovi uvrstitev v finale svetovnega pokala v St. Moritzu. Novogoričanka je trenutno v skupnem slalomskem seštevku 28., za uvrstitev med najboljših 25 pa potrebuje dosežek vsaj med najboljšo petnajsterico. Slovenska reprezentanca bo imela največje obete v veleslalomu, v katerem v letošnji sezoni blesti Ana Drev. Alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki je v skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala sedma, kar je najvišja slovenska uvrstitev v tej sezoni v posamezni disciplini.