Rektor Univerze v Novi Gorici dr. Danilo Zavrtanik je včeraj sporočil, da se gradnja predvidenega kampusa odmika vsaj v leto 2021 in da zapirajo razpis, s katerim so iskali primerno lokacijo zanj.

Po prvih ponudbah so pred dvema letoma kot najustreznejšo lokacijo zanj izbrali zemljišče v Vipavi. Zapletlo se je, ker to leži na poplavnem območju in občini Vipava zanj vse do danes ni uspelo pridobiti potrebnih dovoljenj, ki bi omogočala gradnjo. V igri je bila še vedno tudi lokacija v Novi Gorici, ki pa je delno v lasti zasebnih lastnikov in občina z odkupi prav tako še ni bila uspešna. Čeravno se je zdelo, da se bo gradnja kampusa vrtela okoli tekmovanja med Novo Gorico in Vipavo, katera bo prihodnje univerzitetno mesto, so na koncu o začasni ustavitvi odločili zamujen evropski denar in birokratski zemljiški postopki.

»Časovno se nam ni izšlo. Postopki pridobivanja zemljišč so v Sloveniji očitno zelo kompliciran posel. S tem smo zamudili možnost, da bi v finančni perspektivi 2014–2020 lahko računali na evropski denar,« je odložitev gradnje pojasnil Zavrtanik. Pomoč Bruslja se namreč Zavrtaniku zdi edina realna možnost, da bi novogoriška univerza prišla do kampusa. Pojasnil je še, da ustavitev postopka za univerzo ne pomeni katastrofe, bodo pa vsaj še pet let delovali razpršeni na več lokacijah. Za zamudo noče kriviti nikogar, pravi, da so se vsi trudili po najboljših močeh.

Novogoriška univerza z nekaj manj kot 500 študenti trenutno deluje na štirih lokacijah od Vipave in Ajdovščine prek Nove Gorice do Gorice v sosednji Italiji. A iz sosednje Gorice se univerza v prihodnjem študijskem letu umika. »Visoka šola za umetnost se prihodnje akademsko leto seli v Rožno Dolino. Selimo se zaradi stroškov. V staro Gorico pred leti nismo šli samo zaradi prostorske stiske, temveč smo resno razmišljali, da se bosta univerzitetna centra na obeh straneh meje zlila v enega. Po dvajsetih letih je mehko združevanje obeh Goric milijone svetlobnih let daleč. Tudi univerza očitno ni odigrala vloge povezovalca obeh Goric, zato se umikamo,« je povedal Zavrtanik.